Κλείσιμο

Οι Γερμανικές αρχές θα παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα των προσφύγων

Η κυβέρνηση της Γερμανίας προωθεί νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να αποκτούν πρόσβαση στις τηλεφωνικές συσκευές και τα ηλεκτρονικά δεδομένα των αιτούντων άσυλο, όταν υπάρχουν αμφιβολίες για την ταυτότητα ή την εθνικότητά τους.

Το Reuters δημοσιεύει αντίγραφο του σχεδίου νόμου, που αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) θα αποκτήσουν τη νόμιμη άδεια να πραγματοποιούν ελέγχους σε κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και φορητούς υπολογιστές των αιτούντων άσυλο.

Αξιωματούχοι της BAMF έχουν καταγγείλει ότι πολλοί εκ των προσφύγων παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα με την ελπίδα να εγκριθεί η αίτηση τους για χορήγηση ασύλου, ενώ πολλοί δεν διαθέτουν κανένα έγγραφο.

Το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο κατήρτισε το νομοσχέδιο σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει εκτιμήσει ότι τουλάχιστον το 50% των 280.000 αιτήσεων ασύλου το 2016, θα όφειλε να έχει ερευνηθεί πιο εμπεριστατωμένα.

Επειδή οι αξιωματούχοι δεν έχουν νόμιμη άδεια για να προβούν στον έλεγχο, με την βοήθεια γλωσσολόγων, προσπαθούν να καθορίσουν την πραγματική χώρα προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών.
Πηγή: skai.gr