Κερδίζει έδαφος η Λε Πεν στη Γαλλία δύο μήνες πριν τις εκλογές

Σταθερή δημοσκοπική ενίσχυση απολαμβάνει τις τελευταίες ημέρες η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν, δύο μήνες πριν ανοίξουν οι προεδρικές κάλπες.

Σύμφωνα με την καθημερινή έρευνα της εταιρείας OpinionWay, η κ. Λε Πεν αναμένεται να κερδίσει με μεγάλη διαφορά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, καθώς αποσπά το 27% της λαϊκής ψήφου.

Οι δύο κύριοι αντίπαλοί της, Εμμανουέλ Μακρόν και Φρανσουά Φιγιόν, ακολουθούν επτά μονάδες πίσω, όντας ισοδύναμοι στο 20%.

Η πιο σημαντική αλλαγή ωστόσο έρχεται στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου, όπου η νεότερη δημοσκόπηση της OpinionWay θέλει την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου να έχει «κόψει» κατά τέσσερις μονάδες το προβάδισμα του κ. Μακρόν σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών.

Συγκεκριμένα, ο κεντροαριστερός κ. Μακρόν αναμένεται να κερδίσει με 58% έναντι 42%, τη στιγμή όμως που την Παρασκευή το προβάδισμα ήταν 60% έναντι 40%. Στις 14 Φεβρουαρίου το προβάδισμα Μακρόν ήταν ακόμα μεγαλύτερο, 64% έναντι 36%.

Η κ. Λε Πεν φαίνεται πως κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους χάρη στην σκληρή στάση που έχει υιοθετήσει απέναντι στη μετανάστευση, ειδικά μετά τις ταραχές των τελευταίων ημερών στα περίχωρα του Παρισιού. Τα επεισόδια άρχισαν μετά την καταγγελία ότι αστυνομικοί χτύπησαν και βίασαν με γκλοπ έναν νεαρό.

Τα κέρδη της κ. Λε Πεν πάντως έχουν φοβίσει κάπως τους επενδυτές, με την ψαλίδα ανάμεσα στα 10ετή γαλλικά ομόλογα και τα αντίστοιχα γερμανικά να μεγαλώνει.
Πηγή: skai.gr