Κλείσιμο

Telegraph: Ρωσικό σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου

Σε ρωσικό σχέδιο δολοφονίας του πρώην Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς αναφέρεται αποκλειστικό δημοσίευμα της Sunday Telegraph, η οποία επικαλείται πηγές κοντά στη βρετανική κυβέρνηση.

Η συνωμοσία σε βάρος του τέως Μαυροβούνιου ηγέτη φέρεται να προέβλεπε τη δολοφονία του την ημέρα των περσινών εκλογών στη βαλκανική χώρα με επίθεση στο κοινοβούλιο. Το σχέδιο φέρεται να είχε στηθεί από Ρώσους κατασκόπους με την υποστήριξη και τις ευλογίες της Μόσχας και με στόχο να ανατραπεί το σχέδιο του τότε εν ενεργεία φιλοδυτικού Τζουκάνοβιτς για ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ.

Τελικά η δολοφονική απόπειρα απετράπη λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη πραγματοποίησή της στις 16 Οκτωβρίου 2016. Τώρα η Interpol κυνηγά δύο Ρώσους κατασκόπους που έχουν υποδειχθεί ως οι εγκέφαλοι της συνωμοσίας από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου μαζί με ακόμα περίπου 20 υπόπτους.

Οι δύο Ρώσοι κατάσκοποι πιστεύεται ότι πέρασαν μήνες στρατολογώντας και εξοπλίζοντας μία μικρή ομάδα Σέρβων εθνικιστών για να επιτεθούν στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς και να σκοτώσουν τον τότε Πρωθυπουργό Μίλο Τζουκάνοβιτς την ημέρα των εκλογών.

Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στη συνωμοσία, ενώ και οι δικαστικές αρχές του Μαυροβουνίου αποδίδουν την ευθύνη σε «Ρώσους εθνικιστές», χωρίς αναφορά στη ρωσική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η Sunday Telegraph επικαλείται Βρετανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας που φέρονται να έχουν συγκεντρώσει αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή της Ρωσίας σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η υπόθεση απασχόλησε την πρώτη συνάντηση μεταξύ του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον με τον νέο Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον την περασμένη εβδομάδα.

Ο Υπουργός Άμυνας του Μαυροβουνίου Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι η συνωμοσία χρηματοδοτήθηκε και οργανώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία με γηγενείς φιλορώσους.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Νεμάνια Ρίστιτς, φωτογραφήθηκε πρόσφατα να στέκεται δίπλα στον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Ρωσία «ξεκάθαρα δοκιμάζει το ΝΑΤΟ και τη Δύση, επιδιώκοντας να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της, να αποσταθεροποιήσει κράτη και να αποδυναμώσει τη Συμμαχία».

Ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση απέρριψε ως «εξωφρενικές και αβάσιμες» τις κατηγορίες που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα. Ο κ. Λαβρόφ έκανε λόγο για «βρετανική επινόηση», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει βάση στην ιστορία όπως ακριβώς δεν υπάρχει βάση στις αναφορές περί σχέσεων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών με την κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ.

«Βλέπω ότι τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αρέσκονται στο να μπλέκονται σε υποθέσεις, έχουν επανειλημμένα κατασκευάσει εικασίες από το πουθενά, όπως με την υπόθεση Λιτβινένκο. Δε μας έχουν παρουσιάσει ούτε ένα στοιχείο μέσα από όλες αυτές τις ψευδείς κατηγορίες», είπε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός