Πενς: Η κυβέρνηση Τραμπ είναι σταθερά δεσμευμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την πιο σαφή έως τώρα διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κι όχι να την υπονομεύσει, έστειλε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς.

Μιλώντας στο πλευρό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο κ. Πενς διαμήνυσε πως η «ισχυρή δέσμευση» των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ε.Ε. είναι «σταθερή και με διάρκεια».

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να εμβαθύνουν τόσο τους οικονομικούς όσο και τους πολιτικούς δεσμούς με την Ε.Ε. Έκανε δύο φορές ειδική μνεία στον κοινό πολιτικό πολιτισμό που μοιράζονται οι δύο πλευρές, με πυλώνες τη δημοκρατία, την ελευθερία και το κράτους δικαίου.

Οι διαβεβαιώσεις Πενς
έρχονται υπό τη σκιά της δήλωσης Τραμπ τον Ιανουάριο ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι ένα «υπέροχο γεγονός», αλλά και σχολίων αμφισβήτησης της χρησιμότητας του NATO.

Στο μέτωπο της ασφάλειας, ο κ. Πενς σημείωσε πως οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην αρχή της συλλογικής άμυνας, πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί το NATO.

Στρέφοντας το βλέμμα στη Ρωσία, ο κ. Πενς είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ακλόνητες στην υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των ευρωπαϊκών χωρών, προσθέτοντας ειδικά ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να πιέζει τη Μόσχα για την τήρηση της νομιμότητας στην Ουκρανία.

Άφησε ακόμα να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα ακυρώσει την τοποθέτηση περίπου 4.000 αμερικανών στην Πολωνία και τις τρεις βαλτικές χώρες, η οποία άρχισε επί θητείας Ομπάμα.

Διευκρίνισε πάντως πως η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει, όπου είναι δυνατό, να βρει σημεία συνεργασίας με τη ρωσική πλευρά.

Από την πλευρά του, ο κ. Τουσκ επισήμανε πως μετά τη συνάντηση με τον αμερικανό αντιπρόεδρο του είναι «πιο εύκολο να πιστέψει» ότι ΗΠΑ και Ευρώπη μπορούν να πετύχουν τη διατήρηση και την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Προσέθεσε πως το NATO μπορεί με να βελτιωθεί αλλά δεν είναι «παρωχημένο», παρά τα όσα έχει πει ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ.

Ο κ. Πενς θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Πηγή: skai.gr