Ακιντζί: Από τις εξελίξεις θα εξαρτηθεί η επιστροφή μου στις συνομιλίες

Από τις εξελίξεις θα κριθεί το εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προσέλθει στην επόμενη συνάντηση με τους ελληνοκύπριους για το Κυπριακό την ερχόμενη Πέμπτη, όπως δήλωσε π τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζνί.

Επίσης ανέφερε ότι έχει κλυδωνισθεί η εμπιστοσύνη του και πρέπει να διορθωθεί η κατάσταση.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν «παγώσει» μετά την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς να εισάγει στη σχολική ύλη το δημοψήφισμα για ένωση με την Ελλάδα του 1950, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για τη ρήξη.

«Ο κ. Αναστασιάδης είπε στη συνάντηση [που διακόπηκε χθες] ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση της Βουλής για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος. Αν το λέει αυτό πίσω από κλειστές πόρτες, πρέπει να το πει στην κοινότητά του και να πράξει ότι επιβάλλεται» ισχυρίστηκε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές του ΑΜΠΕ, η απόφαση για τη στάση της τουρκικής πλευράς σχετικά με τις συνομιλίες αναμένεται να ληφθεί μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Μουσταφά Ακιντζί με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα.

Αν και η άφιξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα είχε ορισθεί πριν από την κρίση για τη ψηφοφορία στη Βουλή, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αποτελεί ευκαιρία για συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσαβούσογλου προέβη σε απειλητικες δηλώσεις, αναφέροντας πως «αυτές οι συνομιλίες δεν θα συνεχισθούν» και ότι η Τουρκία θα πράξει αυτό που πρέπει.

Σε μια άλλη σχετική εξέλιξη, ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είπε τη μισή αλήθεια, προσθέτοντας ότι ο ίδιος εξήγησε όλη την πραγματικότητα.

Ειδικότερα, είπε ότι αποχώρησε από τη συνάντηση, «γιατί δεν έμειναν τρόποι καλής συμπεριφοράς».

«Ενώ ο κ. Αϊντα έλεγε ότι πρέπει κάτι να γίνει για να αντιμετωπιστεί η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στους Τουρκοκυπρίους από την απόφαση της Βουλής, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης φώναζε σαν να ήθελε να του κλείσει το στόμα» ανέφερε ο Ακιντζί.

Σύμφωνα με τον Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν είχε τίποτε άλλο να πει και βγήκε έξω κλείνοντας την πόρτα με θόρυβο πίσω του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι ο κ. Αναστασιάδης κτύπησε την πόρτα δυνατά ή ότι έφυγε θυμωμένος. Είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε ολιγόλεπτο διάλειμμα για να καπνίσει.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ