Αυξήσεις δαπανών για τη γερμανική άμυνα εξήγγειλαν Σόιμπλε και Γκάμπριελ

Αυξήσεις δαπανών για τη γερμανική άμυνα εξήγγειλαν την Παρασκευή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στον απόηχο των δηλώσεων του αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους για το ΝΑΤΟ, ειδάλλως οι ΗΠΑ θα μειώσουν τις δικές τους αμυντικές δαπάνες.

«Θα πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα χρήματα σε αυτό το θέμα (άμυνα)… Δεν υπάρχει αμφιβολία, η γερμανική κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα», προσθέτοντας πως «η συζήτηση για τις στρατιωτικές δαπάνες δεν πρέπει να επιφέρει αλλαγές στη στρατηγική που ακολουθείται στο ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης».

«Είναι σίγουρο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για αυτό (τις στρατιωτικές δαπάνες), αλλά δεν μπορούμε να περιορίσουμε την πολιτική για την ασφάλεια και την ειρήνη μόνο στο ύψος των στρατιωτικών δαπανών. Αυτό δεν θα μας επιτρέψει να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, την ξηρασία ή τη φτώχεια» διαβεβαίωσε ο Γκάμπριελ σε δημοσιογράφους στο τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 20 (G20).

«Το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ» επισήμανε από μεριάς της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, την ώρα που η αβεβαιότητα για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων πλανάται πάνω από την ετήσια Σύνοδο για την Ασφάλεια που ξεκινά σήμερα στο Μόναχο.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ