Κινητοποίηση 100.000 εθνοφυλάκων για σύλληψη μεταναστών «εξετάζει ο Τραμπ» (Upd)

Την κινητοποίηση έως και 100.000 εθνοφυλάκων που θα αναλάβουν τον εντοπισμό και τη σύλληψη παράτυπων μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο προσχέδιο κυβερνητικού υπομνήματος.

Το τηλεγράφημα διαψεύστηκε άμεσα από τον Λευκό Οίκο, όμως το πρακτορείο δημοσιοποίησε, προς απόδειξη, το έγγραφο-πηγή στον Ιστό.

Σύμφωνα με το AP, το υπόμνημα φέρει την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι, και προβλέπει την προαιρετική ανάπτυξη εθνοφυλάκων σε συνολικά 11 πολιτείες, εφόσον οι τοπικοί κυβερνήτες συμφωνούν με το σχέδιο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ερευνητικού κέντρου Pew, σχεδόν οι μισοί από τους 11,1 εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες που κατοικούν στις ΗΠΑ βρίσκονται στις έντεκα επίμαχες πολιτείες.

Τέσσερις από τις εν λόγω πολιτείες βρίσκονται κατά μήκος των αμερικανο-μεξικανικών συνόρων, όμως οι υπόλοιπες επτά βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από τη μεθόριο. Πρόκειται για το Όρεγκον, τη Νεβάδα, τη Γιούτα, το Κολοράντο, την Οκλαχόμα, το Άρκανσο και τη Λουιζιάνα.

Μολονότι η Εθνοφυλακή έχει κινητοποιηθεί και στο παρελθόν για τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών, ποτέ δεν έχει αναπτυχθεί σε τόσο μεγάλη απόσταση από τα σύνορα, όπως αναφέρει το AP.

Το υπόμνημα φέρει την ημερομηνία 25 Ιανουαρίου και φαίνεται πως συντάχθηκε ώστε να συμπληρώσει το πολύκροτο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ, το οποίο έχει ανασταλεί χάρη σε δύο δικαστικές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες Πέμπτη πως την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογράψει νέα εκτελεστική εντολή που θα αντικαθιστά το «παγωμένο» διάταγμα και θα τακτοποιεί πλήρως τις απαγορεύσεις εισόδου για ορισμένους μετανάστες και πρόσφυγες στις ΗΠΑ.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι συλλήψεις και οι απελάσεις παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Ο κ. Τραμπ έχει επίσης ήδη υπογράψει άλλο διάταγμα που ορίζει ότι όσες πόλεις και κομητείες αρνούνται να συμμορφωθούν πλήρως με τους ομοσπονδιακούς νόμους κατά της λαθρομετανάστευσης – οι αποκαλούμενες περιοχές-άσυλο – θα χάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.
Πηγή: skai.gr