Κλείσιμο

Η Τουρκία αντεπιτίθεται για τις έρευνες σε βάρος ιμάμηδων στη Γερμανία

Στην αντεπίθεση εναντίον της Γερμανίας πέρασε σήμερα η τουρκική κυβέρνηση, με αφορμή τις εφόδους της γερμανικής Αστυνομίας στα διαμερίσματα τεσσάρων τούρκων ιμάμηδων που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Μεχμέτ Γκορμέζ, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως οι τέσσερις ιμάμηδες έχουν εμπλακεί σε οποιαδήποτε κατασκοπευτική δραστηριότητα. Απέδωσε τις έρευνες σε «αβάσιμους ισχυρισμούς» που θα προκαλέσουν «αθεράπευτο τραύμα» στις «αθώες θρησκευτικές μάζες»

Ο κ. Γκορμέζ κατήγγειλε πως οι έρευνες της γερμανικής Αστυνομίας υποκινήθηκαν από το κλίμα «ισλαμοφοβίας» που επικρατεί στη χώρα, ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι έξι κληρικοί διαπιστώθηκε πως είχαν «υπερβεί τις αρμοδιότητές τους» και για αυτό το λόγο έχουν ανακληθεί στην Τουρκία, προκειμένου να προστατευθεί η σχέση της Άγκυρας με το Βερολίνο. Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις ταυτότητες των έξι ή για τη δράση τους.

Οι γερμανικές Αρχές δεν έχουν προβεί ακόμα σε κάποια σύλληψη, όμως έχουν ανακοινώσει ότι θεωρούν τους ιμάμηδες μέρος κυκλώματος που είχε αναλάβει την παρακολούθηση υποστηρικτών του ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν στη Γερμανία. Η Άγκυρα θεωρεί τον 75χρονο ιεροκήρυκα ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περσινού Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους γερμανούς εισαγγελείς, οι τέσσερις ιμάμηδες πιστεύεται ότι προωθούσαν πληροφορίες στο τουρκικό προξενείο στην Κολωνία.

Οι ιμάμηδες συνδέονται με την ένωση τουρκο-ισλαμικών πολιτισμικών οργανώσεων στη Γερμανία, γνωστή ως Ditib, η οποία φέρνει κληρικούς στη χώρα για να λειτουργήσουν τεμένη.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Well, γερμανική νομοθεσία επιτρέπει να αντιμετωπιστεί κάποιος ως ξένος πράκτορας ακόμα κι αν δεν ενεργεί άμεσα κατ’ εντολή μυστικής υπηρεσίας. Αυτήν ακριβώς την κατηγορία προσπαθούν να στοιχειοθετήσουν οι γερμανικές Αρχές, γεγονός που θα επέφερε βαρύ πλήγμα στην Ditib.
Πηγή: skai.gr