Ισπανία: Εξαετής κάθειρξη για το γαμπρό του βασιλιά, απαλλάχτηκε η Κριστίνα

Σε κάθειρξη έξι ετών και τριών μηνών καταδικάστηκε ο γαμπρός του βασιλιά Φελίπε της Ισπανίας, Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, καθώς κρίθηκε ένοχος για φορολογικές απάτες, υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και άλλες βαριές κατηγορίες, σε μία πολύκροτη υπόθεση που στιγμάτισε τη βασιλική οικογένεια.

Η ζημιά για το παλάτι μειώθηκε από το γεγονός ότι η σύζυγος του κ. Ουρντανγκαρίν και αδελφή του βασιλιά, η πριγκίπισσα Κριστίνα, απαλλάχτηκε από τις ελαφρύτερες κατηγορίες που αντιμετώπιζε για συνέργεια σε ορισμένες απάτες.

Διατάχθηκε ωστόσο να πληρώσει πρόστιμο ύψους 265.000 ευρώ επειδή επωφελήθηκε, έστω εν αγνοία της, από τα παράνομα οφέλη του άντρα της.

Η πριγκίπισσα ήταν η πρώτη γαλαζοαίματη που βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης μετά την παλινόρθωση της μοναρχίας το 1975, όταν έπεσε το καθεστώς Φράνκο.

Το σκάνδαλο Ουρντανγκαρίν ξέσπασε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και απέκτησε συμβολική διάσταση για τις σπατάλες του παλατιού και τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο κ. Ουρντανγκαρίν, πρώην ολυμπιονίκης παίχτης του χάντμπολ, χρησιμοποιούσε μία δήθεν κερδοσκοπική οργάνωση για να αποσπάσει εκατομμύρια ευρώ από δημόσια ταμεία.

Αξιοποιώντας τις διασυνδέσεις που είχε ως μέλος της βασιλικής οικογένειας, ο 49χρονος Ουρντανγκαρίν εξασφάλισε σειρά υπερκοστολογημένων φιλανθρωπικών και αθλητικών εκδηλώσεων, που του ανατέθηκαν από τοπικές κυβερνήσεις.

Ο συνεργάτης του κ. Ουρντανγκαρίν, Ντιέγκο Τόρες, καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών και έξι μηνών. Ο πρώην πρόεδρος της επαρχίας της Μαγιόρκα, κεντρικό πρόσωπο στη δίκη, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια και οκτώ μήνες στη φυλακή.
Πηγή: skai.gr