Συνάντηση ΥΠΕΞ των χωρών που αντιτίθενται στο καθεστώς Άσαντ

Οι χώρες που εναντιώνονται στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ θα συζητήσουν την Παρασκευή, για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, τις εξελίξεις σε μια προσπάθεια να βρουν κοινό έδαφος, ενόψει των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα.

Οι συνομιλίες αυτές, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Γερμανία, θα γίνουν την ώρα που ο Άσαντ, που διαθέτει την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, βρίσκεται στην ισχυρότερη θέση από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου και ταυτόχρονα η πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί.

«Επείγει να δούμε εάν όλες οι χώρες συμφωνούμε απόλυτα», επισήμανε μια πηγή προσκείμενη στη γαλλική διπλωματία. «Είναι μια ευκαιρία προκειμένου όλοι να ασκήσουμε πιέσεις προς την ίδια κατεύθυνση πριν από τις συνομιλίες της Γενεύης», κατά την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον Γάλλο διπλωμάτη, στη συνάντηση αυτή, στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία κ.ά., θα δοθεί η πρώτη ευκαιρία να γίνουν σαφείς οι προθέσεις του νέου αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον όσον αφορά τη Συρία και πώς η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να κατατροπώσει τους τζιχαντιστές, όπως έχει εξαγγείλει.

Μια δεύτερη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή επισήμανε πάντως πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό ο Τίλερσον θα εκφράσει τις θέσεις του ιδίου του Τραμπ.

«Σε ό,τι αφορά τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, είμαστε καθησυχασμένοι, αλλά το ερώτημα που παραμένει είναι ποια θα είναι η σχέση με τη Ρωσία. Οι Αμερικανοί σταδιακά θα συνειδητοποιήσουν ότι όλα συνδέονται και ότι ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και μια συμμαχία με τη Μόσχα συνεπάγονται επίσης επιλογές στην περιοχή και ένα μακροπρόθεσμο όραμα», ανέφερε η πηγή που πρόσκειται στη γαλλική διπλωματία. «Δεν μπορείς να κλείσεις μια μεγάλη συμφωνία με τη Μόσχα και απλά να ελπίζεις πως όλα τα άλλα ζητήματα θα διευθετηθούν» από μόνα τους, πρόσθεσε.

Η Τουρκία, μια χώρα που υποστηρίζει τους αντάρτες οι οποίοι μάχονται εναντίον του Άσαντ, προώθησε, από κοινού με τη Ρωσία και το Ιράν, μια εύθραυστη ανακωχή.

«Επείγει επίσης να δούμε ποια είναι η θέση της Τουρκίας, υπό το φως της νέας προσέγγισης με τη Ρωσία και το Ιράν», κατά την ίδια πηγή. Μένει επίσης να εξακριβωθεί πώς σκοπεύουν να κινηθούν χώρες όπως είναι η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, που προσέφεραν υποστήριξη στους αντάρτες.
Πηγή: skai.gr