Κλείσιμο

Τραμπ: Η συμφωνία με το Ιράν είναι η χειρότερη που έχω συναντήσει ποτέ

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ.

Αναλυτικά ο κ. Τραμπ σημείωσε πως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι δύο χώρες που μοιράζονται το ίδιο όραμα για τη δημοκρατία και την ειρήνη. «Αποδοκιμάζουμε κάθε μονομερή ενέργεια απέναντι στο Ισραήλ και στηρίζουμε μία χώρα που έχει τα ίδια οράματα για την ειρήνη και τη δημοκρατία. Θέλουμε να βρεθεί μία κοινώς αποδεκτή λύση στο ζήτημα με την Παλαιστίνη μέσα από τον διάλογο. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις. Στεκόμαστε δίπλα στο Ισραήλ και θα καταβάλλουμε από κοινού κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όσον αφορά τη συμφωνία με το Ιράν κυριολεκτικά δεν έχω συναντήσει ποτέ χειρότερη συμφωνία. Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά και αυτό θα το κάνουμε απόλυτα σαφές".

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου είπε : «Κύριε Πρόεδρε ευχαριστώ θερμά εσάς και τη σύζυγό σας για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία. Σας βεβαιώνω πως το Ισραήλ δεν έχει κανένα στενότερο σύμμαχο από τις ΗΠΑ. Με τη δική σας πλέον διακυβέρνηση οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες μας θα γίνουν ακόμη στενότερες σε κάθε επίπεδο. Συμφωνώ μαζί σας πως οι χώρες μας πρέπει να συνεργαστούν ακόμη περισσότερο για την πάταξη της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Με χαρά άκουσα από εσάς πως το Ιράν δεν είναι στα πλαίσια της στρατηγικής σας. Το Ιράν είναι ένα κράτος με ακραία ηγεσία και δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει πυρηνικό πρόγραμμα και προστασία από μία χώρα όπως η δική σας".

Ερωτηθείς αναφορικά με το τι πρόκειται να γίνει με το ζήτημα της ειρήνευσης με την Παλαιστίνη ο κ. Νετανιάχου σημείωσε: «Για να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την Παλαιστίνη θα πρέπει αρχικά και βασικά να αναγνωρίσουν επίσημα το Ισραήλ ως χώρα. Είναι αδύνατο να εκπαιδεύονται για την καταστροφή του Ισραήλ και να υπάρξει η οποιαδήποτε πρόοδος στον τομέα της ειρήνευσης.

Οι Παλαιστίνιοι δεν αρνούνται μόνο το παρελθόν αλλά δηλητηριάζουν και το παρόν. Φτιάχνουν μνημεία και χρηματοδοτούν τρομοκράτες που κατακρεουργούν άνδρες γυναίκες και παιδιά.

Εννοείται πως θέλω την αλλαγή και την ειρήνη στη χώρα, όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που οφείλουμε να αλλάξουμε. Αν κάποιοι πιστεύουν πως υπάρχει τρόπος με τις σημερινές συνθήκες να υπάρξει ειρήνη μέσω της πίεσης που υποτίθεται πως τρομοκράτες μας ασκούν κάνουν ένα τεράστιο λάθος. Δεν υποχωρούμε σε τίποτα αναφορικά με τη χώρα και την ασφάλεια των πολιτών μας».


Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης