Άδεια παραμονής σε «γκιουλενιστές» τούρκους στρατιωτικούς έδωσε η Ολλανδία

Δεκαοκτάμηνη άδεια παραμονής στην Ολλανδία έδωσαν οι Αρχές της χώρας σε μία ομάδα τούρκων στρατιωτικών, η οποία ζήτησε πολιτικό άσυλο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, όπως μεταδίδει η ολλανδική εφημερίδα NRC.

Η ολλανδική υπηρεσία μετανάστευσης αποφάσισε να δώσει στους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους άδειες παραμονής προκειμένου να εξεταστούν οι αιτήσεις για άσυλο.

Σύμφωνα πάντως με την «NRC», η Χάγη κλίνει ξεκάθαρα προς την απόρριψη των αιτημάτων της Άγκυρας για έκδοση των στρατιωτικών, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη γείτονα χώρα. Ούτως ή άλλως το ολλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αναστείλει προσωρινά την έκδοση κρατουμένων στην Τουρκία, μετά τα γεγονότα του Ιουλίου.

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι στρατιωτικοί συνδέονται με το δίκτυο του ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα λογίζει ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος. Οι στρατιωτικοί από την πλευρά υποστηρίζουν πως σε περίπτωση που επιστρέψουν στη χώρα τους δεν θα έχουν δίκαιη δίκη.

Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν στην «NRC» υποστήριξαν πως η τουρκική Δικαιοσύνη θα εγγυηθεί δίκαιη δίκη για τους στρατιωτικούς, και επισήμαναν πως είναι «απαράδεκτο» η Ολλανδία - που είναι σύμμαχος της Τουρκίας στο NATO - να προσφέρει προστασία σε φυγάδες.

Ο αριθμός των στρατιωτικών που έχει ζητήσει άσυλο στην Ολλανδία δεν είναι γνωστός, όμως φέρεται να πρόκειται για ένστολους που υπηρετούσαν στην Ευρώπη.
Πηγή: skai.gr