Ο Τραμπ υπόσχεται στον Σι ότι θα τηρήσει την πολιτική της «μίας Κίνας»

Διαβεβαιώσεις ότι προτίθεται να σεβαστεί την ιστορική πολιτική της «μίας Κίνας» έδωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στον κινέζο ομόλογό του Σι Ζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ισχυρότερων ηγετών στον κόσμο.

Η δέσμευση του αμερικανού προέδρου ουσιαστικά αποκλιμακώνει την ένταση που είχε προκύψει στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την πολύκροτη δήλωση του κ. Τραμπ ότι η πολιτική της «μίας Κίνας» θα συνεχιστεί εφόσον η κινεζική πλευρά κάνει κάποιες υποχωρήσεις σε θέματα εμπορίου.

Η πολιτική της «μίας Κίνας», που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970, είναι θεμελιώδους εθνικής σημασίας για την Κίνα. Υπαγορεύει πως η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος, καθώς το Πεκίνο θεωρεί το νησί τμήμα της επικράτειάς του. Επιτρέπει ωστόσο στις ΗΠΑ να προσφέρουν στην Ταϊβάν στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.

Η κινεζική πλευρά είχε καταστήσει εξ αρχής σαφές πως η πολιτική της «μίας Κίνας» δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, προειδοποιώντας δε ότι τυχόν αναίρεσή της από την πλευρά των ΗΠΑ θα βλάψει σοβαρά τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε λεπτομέρειες όσον αφορά τις διαβεβαιώσεις που προσέφερε ο κ. Τραμπ στον κ. Σι, ούτε εξήγησε για ποιο λόγο το θέμα δεν αποτελεί πλέον αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Τραμπ μάλιστα είχε προκαλέσει επιπλέον συναγερμό στην Κίνα όταν, λίγες ημέρες πριν την ορκωμοσία του, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την πρόεδρο της Ταϊβάν, κάτι που δεν είχε κάνει κανένας πρόεδρος ή επερχόμενος πρόεδρος εδώ και δεκαετίες.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, Ρεξ Τίλερσον, έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης της πολιτικής της «μίας Κίνας», παρά το γεγονός ότι είχε εμφανιστεί πολύ πιο εριστικός όσον αφορά τις κινεζικές διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η πρώτη επικοινωνία Τραμπ-Σι, ήλθε λίγες ώρες πριν ο αμερικανός πρόεδρος υποδεχτεί μεγάλες τιμές στην Ουάσιγκτον τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, κάτι που δεν θεωρείται τυχαίο.
Πηγή: skai.gr