Κλείσιμο

Μάλοχ: «Αντιαμερικανική» η ΕΕ – Καλό να είμαστε «παγκόσμιος σερίφης» (vid)

Σε νέες επιθετικές δηλώσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέβη ο Τεντ Μάλοχ, στον απόηχο της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις του αμερικανού οικονομολόγου στην Guardian, στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η παράκαμψη των ευρωπαϊκών θεσμών προς όφελος των διμερών σχέσεων με τα κράτη - μέλη. Παράλληλα, η ΕΕ χαρακτηρίζεται ως «αντιαμερικανική», ενώ για τον Μάλοχ είναι καλό οι ΗΠΑ να είναι ο «παγκόσμιος σερίφης».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, «άνθρωπο» του Ντόναλντ Τραμπ, και φερόμενο υποψήφιο πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ, «ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει πως είναι περισσότερο προς το συμφέρον των ΗΠΑ να συζητά διμερώς με τα ευρωπαϊκά έθνη, πιστεύουμε είναι καλύτερο για τα αμερικανικά συμφέροντα να έχουμε ισχυρότερες σχέσεις με τα κράτη ξεχωριστά».

«Η ΕΕ αυτή καθαυτή έχει ένα βαθμό προστατευτισμού όπως με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη Microsoft (προσφυγή κατά της Microsoft για αθέμιτο ανταγωνισμό παλαιότερα), δεν έχουν δασμολογικούς φραγμούς μεταξύ τους, αλλά αυτό που είναι πιο προβληματικό είναι ο κραυγαλέος αντιαμερικανισμός».

«Ο υπόλοιπος κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί αν η Αμερική είναι ξανά δυνατή, αν είναι ξανά ο σερίφης του κόσμου, αν η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται (…) ο υπόλοιπος κόσμος κερδίζει από μια ισχυρή Αμερική» τόνισε δε ο Τεντ Μάλοχ.

Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα φύγει, εκούσια, από το ευρώ προχώρησε στο μεταξύ ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Ιστορίες. «Αυτή τη φορά, πρέπει να πω, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει μόνη της το ευρώ» υποστήριξε.

Ελαφρώς «εξωραϊσμένο» βιογραφικό φαίνεται πως παρουσιάζει ο πιθανός υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στο μεταξύ σύμφωνα με τους Financial Times.

Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας