Εγκρίθηκε χωρίς τροπολογίες το νομοσχέδιο ενεργοποίησης του Άρθρου 50

Την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων με ψήφους 494 υπέρ και 122 κατά έλαβε και κατά το νεότερο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας το νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του Brexit υπό το Άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ.

Η ψηφοφορία έγινε μετά από τρεις συνεχείς ημέρες αναλυτικής συζήτησης επί των δεκάδων τροπολογιών που είχαν υποβάλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση, με μικρότερη ή μεγαλύτερη πλειοψηφία κάθε φορά, κατάφερε να περάσει το νομοσχέδιο στο επόμενο στάδιο χωρίς να συμπεριληφθεί σε αυτό καμία από τις τροπολογίες.

Λίγο πριν από την καταληκτική ψηφοφορία της Τετάρτης, οι βουλευτές είχαν απορρίψει την τροπολογία που υπαγόρευε στην κυβέρνηση να εγγυηθεί άμεσα και μονομερώς τo δικαίωμα διαμονής των πολιτών της ΕΕ που ζούσαν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Παρά τις πιθανότητες που έδιναν οι αναλυτές σε μια διευρυμένη εσωκομματική ανταρσία στους κόλπους των Συντηρητικών επί της συγκεκριμένης τροπολογίας, μόνο τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος την υπερψήφισαν.

Την Τρίτη είχε απορριφθεί και η άλλη «επικίνδυνη» για την κυβέρνηση τροπολογία, η οποία στην ουσία παραχωρούσε στο κοινοβούλιο δικαίωμα βέτο επί της τελικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους για τους όρους του Brexit.

Πάντως, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να φέρει προς επικύρωση στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων την τελική συμφωνία με τους Ευρωπαίους επί των όρων του Brexit και επί των όρων της μελλοντικής εμπορικής σχέσης με την ΕΕ.

Η υπόσχεση της κυβέρνησης, ωστόσο, διαφοροποιείται από την απορριφθείσα τροπολογία ως προς το ότι σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας που θα προκύψει μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους η Τερέζα Μέι δε θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για νέα διαπραγμάτευση, αλλά αντίθετα η Βρετανία θα βγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Αυτό σημαίνει ότι η μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ θα υπάγεται στους γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κάτι που συνεπάγεται υψηλούς δασμούς και άλλους ανασταλτικούς όρους.

Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς βουλευτές του αψήφησαν την αυστηρή επίσημη κομματική γραμμή υπέρ του νομοσχεδίου για ενεργοποίηση του Άρθρου 50. Ο σκιώδης Υπουργός Επιχειρήσεων Κλάιβ Λιούις ανακοίνωσε μάλιστα την παραίτησή του από το σκιώδες υπουργικό συμβούλιο.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, εν αναμονή της εσωκομματικής ανταρσίας, συνεργάτες του κ. Κόρμπιν είχαν υποχρεωθεί να διαψεύσουν φήμες περί παραίτησής του από την ηγεσία του κόμματος.

Η ίδια διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου θα ακολουθηθεί τώρα και στη Βουλή των Λόρδων, αρχής γενομένης από την 20ή Φεβρουαρίου.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο