Παρίσι: Η ληστεία της δεκαετίας στις δικαστικές αίθουσες

Στις 20 Μαΐου του 2010 εκλάπησαν από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού κάτω από άγνωστες ακόμη και σήμερα συνθήκες και χωρίς να ενεργοποιηθεί κανένα από τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας, 5 αριστουργήματα. Πρόκειται για έναν πίνακα του Picasso, έναν του Matisse, έναν του Modigliani, έναν του Braque και έναν του Leger.

Οι συγκεκριμένοι πίνακες όχι μόνο εκλάπησαν αλλά, επτά χρόνια μετά, οι αρχές είναι αδύνατο να εντοπίσουν τα ίχνη τους.

Παρά ταύτα μετά από εκτεταμένες έρευνες οι αρχές προχώρησαν στα τέλη του 2016 σε τρεις συλλήψεις. Ένας από του συλληφθέντες, ο Vjeran Tomic, ο οποίος έχει και το προσωνύμιο «άνθρωπος αράχνη» χάρη στις μεθόδους που έχει χρησιμοποιήσει τα τελευταία 15 χρόνια σε κλοπές έργων τέχνης και πανάκριβων κοσμημάτων θεωρείται από τις αρχές ως ο αυτουργός της κλοπής. Τα δύο άλλα άτομα είναι ο Jean-Michel Corvez ο οποίος είναι σύμφωνα με τις αρχές ο αντικέρ ο οποίος διαμεσολάβησε μετά την κλοπή ώστε τα πέντε αριστουργήματα να διοχετευτούν σε συγκεκριμένο αγοραστή και ο Yonathan Birn ωρολογοποιός ο οποίος είναι ο άνθρωπος που διοργάνωσε όλες τις λεπτομέρειες πριν και μετά την κλοπή των έργων τέχνης.

Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε για τον αυτουργό Vjeran Tomic δέκα έτη φυλάκισης χωρίς αναστολή και πρόστιμο 300.000 ευρώ, για τον Jean-Michel Corvez 8 έτη φυλάκισης και 150.000 πρόστιμο και για τον Yonathan Birn 7 έτη φυλάκισης και 150.000 πρόστιμο.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως αν και οι γαλλικές αρχές έχουν στοιχεία για τα τρία αυτά άτομα είναι αδύνατο να πάρουν από τις καταθέσεις την παραμικρή αναφορά για το υπόλοιπο δίκτυο αλλά και για τον αγοραστή των έργων τέχνης.
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης