Σατιάρτι: Τα παιδιά των προσφύγων δεν αποτελούν κίνδυνο για κανέναν

O βραβευμένος με Νόμπελ, Ινδός ακτιβιστής, Κάιλας Σατιάρτι, που μάχεται για τα δικαιώματα των παιδιών, έκανε έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να προστατεύσει τα παιδιά των μη καταγεγραμμένων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ και να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν εμπόλεμες χώρες.

«Ελπίζω τα παιδιά των αποκαλούμενων παράνομων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ να είναι ασφαλή σε κάθε κατάσταση...Τα παιδιά δεν αποτελούν κίνδυνο για κανέναν πουθενά στον κόσμο και η προστασία τους θα συμβάλλει στο να γίνει καλύτερος ο κόσμος. Η ιστορία επιτυχίας της Αμερικής χτίστηκε από τους ανθρώπους που έφθασαν εκεί από κάθε γωνιά του κόσμου. Ελπίζω αυτή η ιστορία να ληφθεί υπόψη», δήλωσε ο Σατιάρτι στο Thomson Reuters Foundation στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης Βραβευμένων με Νόμπελ Ειρήνης στην Μπογκοτά.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγορεύτηκε μέχρι νεοτέρας η είσοδος προσφύγων για 120 μέρες, η επ΄ αόριστον είσοδος σε σύρους πρόσφυγες και η απαγόρευση για 90 μέρες της εισόδου σε πολίτες, από επτά χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία.

Επίσης ο Τραμπ έχει απειλήσει να απελάσει τους σχεδόν 11 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ.

Ο Σατιάρτι βραβεύτηκε το 2014 μαζί με την Πακιστανή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσαφζάι με Νόμπελ Ειρήνης, είπε ότι τα παιδιά που έχουν εγκαταλείψει εμπόλεμες χώρες, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εξαναγκαστούν σε εργασία ή να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και τράφικινγκ.

Ως παράδειγμα επικαλέστηκε τα παιδιά από οικογένειες Σύρων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους, όπου μαίνεται ο πόλεμος επί έξι χρόνια και αναζήτησαν καταφύγιο στη γειτονική Τουρκία. Στην Τουρκία βρίσκονται σχεδόν τρία εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες.

«Έχω προσωπικά συναντήσει έναν αριθμό εξ αυτών και έχω διαπιστώσει ότι εργάζονταν στους δρόμους...εργάζονταν ως σκλάβοι. Κάποιος είχε πληρώσει και τα είχε πάρει να δουλέψουν ή τα είχε κάνει σκλάβους».

Τα τελευταία 30 χρόνια, ο Σατιάρτι έχει απελευθερώσει περισσότερα από 80.000 παιδιά που δούλευαν σε εργοστάσια κατασκευής τούβλων και ρούχων, σε ορυχεία και σε οίκους ανοχής σε ολόκληρη την Ινδία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν περίπου 5,5 εκατομμύρια παιδιά που έχουν γεννηθεί σκλάβοι, έχουν πέσει θύματα διακίνησης για το σεξ ή έχουν εξαναγκαστεί σε παράνομη εργασία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.

Όλο και μεγαλύτερος αριθμός αγοριών και κοριτσιών γίνονται σκλάβοι από ένοπλες εξτρεμιστικές και φονταμεταλιστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και οι Ταλιμπάν, είπε ο Σατιάρτι.
Πηγή: skai.gr