O Benoit Hamon o «εκλεκτός» της κεντροαριστέρας

Όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα ο Benoit Hamon είναι ο νικητής και η μεγάλη έκπληξη για το χρίσμα της γαλλικής κενροαριστεράς.



Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η νίκη του Benoit Hamon είναι με σημαντικό προβάδισμα έναντι του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Manuel Valls.

Σύμφωνα με την Figaro η οποία επικαλείται πηγές από σημαντικά εκλογικά κέντρα ο Benoit Hamon φαίνεται πως συγκεντρώνει το 58% των ψήφων έναντι του 42% του Manuel Valls.

Οι «φρέσκες» ιδέες και η απλή ρητορική του πρώην υπουργού παιδείας φαίνεται πως κερδίζουν την κεντροαριστερά σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα.

Σημειώνεται πως η ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde αναφέρει πως από σε 4322 εκλογικά τμήματα στα οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταμέτρηση (περίπου το 60% του συνόλου - περίπου 1.101.180
ψηφοφόροι) ο Benoit Hamon συγκεντρώνει το 58,65% με τον Manuel Valls να λαμβάνει το 41,35%. 

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της νίκης του Benoit Hamon και τη σημαντική διαφορά που έχει διαμορφωθεί ο Manuel Valls μίλησε στους υποστηρικτές του από το κέντρο τύπου της εκστρατείας του:



«Ευχαριστώ όλους τους ψηφοφόρους ανεξάρτητα από το ποιόν ψήφισαν, η σημερινή διαδικασία είναι νίκη για τη δημοκρατία. Συγχαρητήρια στον Benoit Hamon για τη νίκη του. Είναι πλέον χρέος όλων μας να στηρίξουμε την επιλογή αυτή ενάντια στις ακραίες φωνές στις εκλογές που έρχονται. Δεν μετανιώνω για τίποτα καθώς ακολούθησα για ακόμη μία φορά τις αρχές και τις αξίες μου. Από το 2012 έχουμε όλοι μας προσπαθήσει πολύ και έχουμε κερδίσει μεγάλες μάχες ως κεντροαριστερά. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ενωμένοι και σταθεροί και στο μέλλον».








Ο μεγάλος νικητής της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης, Benoit Hamon ξεκίνησε την ομιλία του χαιρετίζοντας «μία κεντροαριστερά ζωντανή και ενθουσιώδη» και συνέχισε αναφέροντας: «Από σήμερα η κεντροαριστερά σηκώνει το κεφάλι και στρέφεται προς το μέλλον. Η χώρα μας έχει ανάγκη από μία αριστερά μοντέρνα και καινοτόμο. Οφείλουμε να γράψουμε μία νέα σελίδα στην ιστορία μας. Είναι ιστορικό καθήκον μας να επιλέξουμε τον αγώνα, τη μάχη και τη σκληρή δουλειά από την αναμονή και την αποχή.



Οφείλουμε για την επόμενη ημέρα να ενώσουμε όλοι στο χώρο τις δυνάμεις μας. Οι οικολόγοι είναι κομμάτι μας και πρέπει να είναι μαζί μας. Από αύριο θα προτείνω σε όλους τους συνυποψηφίους μου στη μάχη που δώσαμε κοινή πορεία. Επίσης θα προτείνω και στους Yannick Jadot και Jean-Luc Melenchon τη σύμπραξη. Θεωρώ καθήκον μου τη σύμπραξη και με το σοσιαλιστικό χώρο».




Το παρασκήνιο και η «πολιτική απρέπεια» του Hamon

Τα γαλλικά μέσα αναγκάστηκαν να διακόψουν άμεσα την ομιλία του ηττημένου της σημερινής εκλογικής μάχης στην κεντροαριστερά καθώς ο νικητής Hamon επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του ουσιαστικά λίγα λεπτά μετά τον Manuel Valls.

Αρκετοί μάλιστα Γάλλοι δημοσιογράφοι μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη κίνηση «πολιτική απρέπεια».





Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης