Έπεσε το πρώτο «κάστρο» για μετανάστες μετά την απειλή Τραμπ

Η κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ στη Φλόριντα έγινε η πρώτη «περιοχή-άσυλο» στις Ηνωμένες Πολιτείες που υπέκυψε στην απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για περικοπή χρηματοδότησης και αποφάσισε να συμμορφωθεί πλήρως με τους ομοσπονδιακούς νόμους για παράτυπους μετανάστες.

Ορισμένες πόλεις και κομητείες στις ΗΠΑ αρνούνται να εφαρμόσουν ομοσπονδιακούς κανόνες που προβλέπουν την κράτηση και παράδoση παράτυπων μεταναστών στην υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE), η οποία είναι αρμόδια για απελάσεις.

Ωστόσο, πριν δύο ημέρες ο κ. Τραμπ υπέγραψε εκτελεστική εντολή που προβλέπει την περικοπή δημόσιων πόρων για όσες περιοχές προσφέρουν άτυπο άσυλο (sanctuary) σε λαθρομετανάστες. Στην ίδια εντολή προβλέπεται και η έκδοση εβδομαδιαίου δελτίου με εγκλήματα παράτυπων μεταναστών.

Πολλοί δήμαρχοι έχουν διαμηνύσει ότι θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν δικαστικά το διάταγμα Τραμπ, όμως ο δήμαρχος Κάρλος Χιμένες του Μαϊάμι-Ντέιντ επέλεξε να συμμορφωθεί με την εντολή και έστειλε υπόμνημα στα κρατητήρια με το οποίο ζητά «πλήρη συνεργασία» με τις ομοσπονδιακές Αρχές.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος στην εφημερίδα Miami Herald, τα κριτήρια για την απόφασή του ήταν αμιγώς οικονομικά.

Ο λόγος που το Μαϊάμι-Ντέιντ προσέφερε έως τώρα άτυπο άσυλο σε μετανάστες ήταν ότι η Ουάσιγκτον δεν το αποζημίωνε πλήρως για την παρατεταμένη κράτηση των υπό απέλαση συλληφθέντων. Πέρυσι η κομητεία αρνήθηκε να κρατήσει περίπου 100 άτομα που αναζητούσε η υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων επειδή αυτό θα κόστιζε 52.000 δολάρια.

Η εντολή Τραμπ όμως σημαίνει πως φέτος η κομητεία κινδυνεύει να χάσει περίπου 355 εκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση - πόροι που υποστηρίζουν δημοτικές υπηρεσίες.

«Θέλω να διασφαλίσω ότι δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τα εκατομμύρια που παίρνουμε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ένα θέμα 52.000 δολαρίων» είπε στην «Miami Herald» ο κ. Χιμένες.

Διευκρίνισε πάντως ότι οι Αρχές του Μαϊάμι-Ντέιντ δεν θα αρχίσουν να αναζητούν και να κυνηγούν ενεργά παράτυπους μετανάστες, κάτι που σημαίνει ότι απλώς θα παραδίδουν όσους πιάνουν στο πλαίσιο των τυπικών καθηκόντων τους.

Την απόφαση του δημάρχου Χιμένες πάντως έσπευσε να επικροτήσει ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ, γράφοντας στο Twitter: «Σωστή απόφαση. Δυνατή».


Πηγή: skai.gr