Νέα επίθεση Τραμπ στο Μεξικό: Μας εκμεταλλεύονται εδώ και καιρό

Νέα επίθεση στο Μεξικό εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, τη στιγμή που οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν κατρακυλήσει στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Τραμπ κατήγγειλε πως το Μεξικό έχει ήδη εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ για πολύ καιρό, προκαλώντας μεγάλα εμπορικά ελλείμματα στην Αμερική αλλά και προσφέροντας «λιγοστή βοήθεια» στη φύλαξη των συνόρων. Αυτό «πρέπει να αλλάξει τώρα», προσέθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.



Οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Πόλη του Μεξικού έχουν επιδεινωθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες.

Βασική αιτία είναι το διάταγμα του κ. Τραμπ για κατασκευή αντιμεταναστευτικού τείχους στη μεθόριο αλλά και η ιδέα που εξέφρασε εκπρόσωπός του Λευκού Οίκου για επιβολή δασμών 20% στις μεξικανικές εξαγωγές ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο.

Η ατμόσφαιρα είναι τόσο δηλητηριασμένη που ο πρόεδρος του Μεξικό Ενρίκε Πένα Νιέτο ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Τραμπ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Το Μεξικό έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να πληρώσει για το τείχος, ενώ έχει προειδοποιήσει ότι τυχόν φόρος στις εξαγωγές του προς τις ΗΠΑ στην πράξη θα μετακυλήσει το κόστους της κατασκευής στους αμερικανούς καταναλωτές, που θα αγοράζουν ακριβότερα μεξικανικά προϊόντα.

Επιπλέον, ο αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη ενημερώσει πως θα ζητήσει αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με το Μεξικό και τον Καναδά, της περίφημης NAFTA.
Πηγή: skai.gr