Πιθανή αλλαγή στάσης από τη Βρετανία ως προς το μέλλον του Άσαντ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής της βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα της παρουσίας του Μπασάρ αλ Άσαντ στα μελλοντικά πολιτικά δρώμενα της Συρίας ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Εμφανιζόμενος την Πέμπτη ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής διεθνών σχέσεων, ο κ. Τζόνσον είπε ότι θα μπορούσε να επιτραπεί στον Σύρο Πρόεδρο να επαναδιεκδικήσει την εξουσία σε μελλοντικές εκλογές στη χώρα.

Μέχρι τώρα η βρετανική κυβέρνηση διατεινόταν ότι ο Πρόεδρος Άσαντ δε θα μπορούσε να είναι κομμάτι του μέλλοντος της Συρίας.

«Ήμασταν επί πολύ καιρό ‘παντρεμένοι’ με τη θέση ότι ο Άσαντ πρέπει να φύγει. Δεν μπορέσαμε σε κανένα στάδιο να το επιτύχουμε», είπε ο κ. Τζόνσον.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια πιθανότητα να επιτραπεί η συμμετοχή του Σύρου Προέδρου σε δημοκρατικές εκλογές στη χώρα, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών απάντησε καταφατικά.

«Βλέπω μειονεκτήματα και βλέπω κινδύνους αν πάμε εμείς κάνοντας μία πλήρη κωλοτούμπα, υποστηρίζοντας τους Ρώσους και τον Άσαντ. Αλλά πρέπει επίσης να είμαι ρεαλιστής σχετικά με τον τρόπο που έχει αλλάξει το τοπίο και ίσως χρειαστεί να σκεφτούμε εκ νέου πώς να το χειριστούμε αυτό», συμπλήρωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Πάντως στην ίδια εμφάνισή του ο πολιτικός επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έκανε και το αντιφατικό σχόλιο ότι υπάρχει και η πιθανότητα κάποιου διακανονισμού με τη Ρωσία ώστε «να απαλλαγούμε από τον Άσαντ».

Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτή την προσέγγιση και δεν είναι με κανέναν τρόπο σαφές ότι είτε θα επιτύχουμε τον τερματισμό του καθεστώτος Άσαντ, ούτε ότι ακόμα και αν επιτυγχάναμε τον τερματισμό του καθεστώτος Άσαντ η Συρία θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο