Κλείσιμο

Το Μεξικό καταδικάζει την ιδέα Τραμπ για φόρο 20% στα σύνορα

Την αιχμηρή απάντηση του Μεξικού προκάλεσε η ιδέα της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει δασμούς 20% στις μεξικανικές εξαγωγές προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του τείχους στα σύνορα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιντεγκαράι καταδίκασε το όλο σχέδιο, λέγοντας ότι το μόνο αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί το κόστος αγαθών και συνεπώς το κόστος ζωής για τους αμερικανούς καταναλωτές.

Συνεπώς, είπε, ακόμα κι εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν τον συνοριακό φόρο στα μεξικανικά προϊόντα το οικονομικό βάρος για το τείχος θα το επωμιστούν οι αμερικανοί πολίτες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, ο δασμός στα μεξικανικά αγαθά θα αποφέρει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος στα αμερικανικά δημόσια ταμεία, όμως στη συνέχεια η υφιστάμενή του Σάρα Σάντερς διευκρίνισε πως ο φόρος είναι «απλώς μία ιδέα» και «τίποτα δεν έχει αποφασιστεί».

Ο κ. Βιντεγκαράι επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση το Μεξικό να πληρώσει το τίμημα για το τείχος, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις του κ. Τραμπ. Παρά τα όσα λέγονται ότι το Μεξικό θα πρέπει να πληρώσει για το τείχος, «αυτό είναι απλά μη διαπραγματεύσιμο», είπε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

Η δήλωση Βιντεγκαράι ήλθε λίγες ώρες μετά την πρωτοφανή κλιμάκωση της κρίσης ανάμεσα στο Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένα Νιέτο να ακυρώνει προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και συνάντηση με τον κ. Τραμπ λόγω του τείχους.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε προειδοποιήσει νωρίτερα μέσω Twitter ότι εάν το Μεξικό δεν θέλει να πληρώσει για το τείχος, τότε δεν υπάρχει λόγος ο κ. Νιέτο να έλθει στην Ουάσιγκτον.

Η σκληρή γραμμή Τραμπ επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα σε εμφάνισή του στη Φιλαδέλφεια, όπου επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του για αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με το Μεξικό και τον Καναδά, το περίφημη NAFTA.

«Θέλω να ακολουθήσω διαφορετικό δρόμο, δεν έχω επιλογή», είπε.
Πηγή: skai.gr