Κλείσιμο

Τραμπ προς Κίνα: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στη Νότια Σινική

Σκληρό μήνυμα στην Κίνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «προστατεύσουν» τα «συμφέροντά» τους στα διεθνή ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας έστειλε ο Λευκός Οίκος, κάνοντας όμως ένα προσεκτικό βήμα πίσω σε σχέση με πρόσφατες δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που είχαν προκαλέσει συναγερμό στο Πεκίνο.

Η Κίνα ισχυρίζεται πως το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας της ανήκει. Έχει επεκτείνει βραχονησίδες σε τεχνητά νησιά ώστε να υποστηρίξει τις διεκδικήσεις της και σε ορισμένους σχηματισμούς έχει κατασκευάσει αεροδρόμια και υποδομές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Σε ένα σινιάλο πως o Ντόναλντ Τραμπ είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει μία σαφώς πιο συγκρουσιακή πολιτική στoν Ειρηνικό σε σχέση με την προσεκτική κυβέρνηση Ομπάμα, ο νέος προεδρικός εκπρόσωπος Σον Σπάισερ δήλωσε αιχμηρά πως η Ουάσιγκτον θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της στα νησιά και τα νερά της Νότιας Σινικής.

Διευκρίνισε όμως διπλωματικά
πως οι ΗΠΑ θα δράσουν μόνο εάν η Κίνα επεμβαίνει σε γεωγραφικούς σχηματισμούς που δεν της ανήκουν και βρίσκονται σε διεθνή ύδατα. «Είναι ζήτημα του αν αυτά τα νησιά βρίσκονται σε διεθνή ύδατα και δεν είναι μέρος της Κίνας. Τότε ναι […] θα υπερασπιστούμε διεθνείς εκτάσεις και δεν θα αφήσουμε μία χώρα να τις πάρει».

Η τοποθέτηση Σπάισερ, αν και σκληρή, δεν αναιρεί την ουδετερότητα που τηρούσε η κυβέρνηση Ομπάμα όσον αφορά την κυριότητα των διαφιλονικούμενων υδάτων. Επιπλέον, ο κ. Σπάισερ δεν συντάχθηκε πλήρως με τη δήλωση Τίλερσον την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν την Κίνα από το να έχει πρόσβαση στα νησιά όπου αναπτύσσει τεχνητά.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τη δήλωση Τίλερσον, ο κ. Σπάισερ είπε πως όσο εξελίσσονται τα πράγματα θα μπορεί να πει περισσότερα.

Η δήλωση Τίλερσον ουσιαστικά θα σήμαινε πως η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό σε νησιά που η Κίνα θεωρεί δικά της, εγείροντας κίνδυνο ακόμα και σύρραξης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο.

Η Νότια Σινική διαθέτει υπέδαφος πλούσιο σε υδρογονάθρακες και είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς άξονες στον κόσμο, με εμπορεύματα αξίας σχεδόν 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να περνούν κάθε χρόνο από τα νερά της.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης