Παρέμβαση της ΕΕ για αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο

Την επέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε ο νέος κύκλος έντασης ανάμεσα στη Σερβία και στο Κόσοβο και οι απειλές για νέα ένοπλη σύρραξη στα Βαλκάνια.

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι θα υποδεχτεί σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες αντιπροσώπους του Βελιγραδίου και της Πρίστινα για διαβουλεύσεις «υψηλού επιπέδου», με στόχο να δρομολογηθεί διάλογος και να αποκλιμακωθεί η κρίση.

Η ένταση ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα όταν σερβικό τρένο που έφερε την επιγραφή «Το Κόσοβο είναι Σερβικό» κι άλλες εθνικιστικές επιγραφές ακινητοποιήθηκε στα σύνορα. Η αμαξοστοιχία θα συνέδεε το Βελιγράδι με τη σερβική κοινότητα της Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο.

Ο σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς κατηγόρησε το Κόσοβο ότι «θέλει πόλεμο» και προειδοποίησε ότι το Βελιγράδι είναι διατεθειμένο να στείλει στρατεύματα σε κοσοβάρικο έδαφος ώστε να προστατεύσει τη σερβική μειονότητα.

Σε εξίσου υψηλούς τόνους απάντησε ο κοσοβάρος ομόλογός του Χασίμ Θάτσι, ο οποίος κατηγόρησε τη Σερβία για προβοκάτσια και σχέδια προσάρτησης του βόρειου Κοσόβου, ανάλογα με την απορρόφηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Το Κόσοβο είναι πρώην επαρχία της Σερβίας όμως το 2008 ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του, μετά από πολυετείς διενέξεις για εθνοτικούς και εδαφικούς λόγους. Το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας του. Τη γραμμή μη αναγνώρισης ακολουθεί και η Μόσχα.
Πηγή: skai.gr