ΗΠΑ: Χιλιάδες γυναίκες με ροζ σκουφάκια στην «Πορεία των Γυναικών»

Φορώντας ροζ σκουφάκια, χιλιάδες άνθρωποι –στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες– συρρέουν από το πρωί στο κέντρο της Ουάσινγκτον για να διαδηλώσουν κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του.

Σε αυτήν την «Πορεία των Γυναικών» στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα αναμένεται να συμμετάσχουν τουλάχιστον 200.000 Αμερικανοί απ' όλη τη χώρα και μαρτυρά από μόνη της τον διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας.

Οι οργανωτές υπολογίζουν επίσης ότι θα γίνουν άλλες 300 πορείες σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη, το Λος Άντζελες και το Σιάτλ αλλά και πέρα από τα αμερικανικά σύνορα. Την αρχή έκαναν λίγες ώρες νωρίτερα χιλιάδες γυναίκες στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία που διαδήλωσαν ειρηνικά διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

"Θέλω να προστατεύσω τα δικαιώματά μας και να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι όταν οι άνθρωποι διαδηλώνουν μαζί, είναι ισχυροί", είπε η Τρίσα Νόρμαν, 72 ετών, που έφτασε στην Ουάσινγκτον από τη Βόρεια Καρολίνα.

Νωρίς το πρωί, οι συρμοί του μετρό της πρωτεύουσας ήταν γεμάτοι με γυναίκες που φορούσαν το σύμβολο της κινητοποίησής τους, το λεγόμενο "pussyhat", ένα ροζ σκουφάκι με αυτιά γάτας. Στα αγγλικά η λέξη pussy σημαίνει τη γάτα αλλά και το αιδοίο. Αυτή τη λέξη είχε χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα παλαιότερο βίντεο, κομπάζοντας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες.

Νωρίτερα, ο ίδος ο Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter έκανε λόγο για "μια φανταστική ημέρα στην Ουάσινγκτον" και ευχαρίστησε το κανάλι Fox News για τα κολακευτικά σχόλιά του για τη χθεσινή ομιλία του.

Τα τελευταία 40 χρόνια, για κανέναν πρόεδρο των ΗΠΑ δεν είχαν εκφραστεί τόσες ανησυχίες αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. "Η οικογένεια του συζύγου μου είναι μετανάστες, είναι μουσουλμάνοι. Και κανείς τους δεν είναι τρομοκράτης", σχολίασε μια διαδηλώτρια, η Μπάρμπαρα Χίλτον, 62 ετών.

Η διαδήλωση των γυναικών θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) από το Εθνικό Πάρκο, την τεράστια πλατεία στο κέντρο της πόλης. Η "Πορεία των Γυναικών" ήταν ιδέα μιας γιαγιάς από τη Χαβάη, της Τερίσα Σουκ, που με μια απλή ανάρτησή της στο Facebook κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο.

Την πρωτοβουλία αυτή στηρίζουν μεταξύ άλλων η Κέιτι Πέρι και η Σερ ενώ στη συγκέντρωση αναμένεται να απευθύνουν χαιρετισμό ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον και η πολιτική ακτιβίστρια Άντζελα Ντέιβις.

Πηγή: Πηγή: AFP