ΗΠΑ: O Τραμπ «ξηλώνει» το Obamacare - Χρυσές κουρτίνες στο Οβάλ γραφείο

To «ξήλωμα» του συστήματος ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης του Ομπάμα (Obamacare) και η καθιέρωση Εθνικής Ημέρας Πατριωτισμού ήταν τα πρώτα διατάγματα που υπέγραψε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την εμπορική συμφωνία Ειρηνικού (TPP), στην οποία μετέχουν 12 χώρες, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ υπέγραψε ακόμα διατάγματα για τον διορισμό του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις και του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι. Οι διορισμοί τους επικυρώθηκαν από την Γερουσία.  Παράλληλα, από την ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου αφαιρέθηκαν όλες οι αναφορές σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Ο νέος πρόεδρος είχε μια σύντομη συνομιλία με τους δημοσιογράφους για την πρώτη του μέρα ως πρόεδρος: «είχε δουλειά, αλλά ήταν καλά. Ήταν μια όμορφη μέρα» δήλωσε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα σημάδια της «αλλαγής σκυτάλης» είναι ήδη εμφανή στο Οβάλ γραφείο, με τον Τραμ να αντικαθιστά τις βυσσινί κουρτίνες του Ομπάμα με χρυσές κουρτίνες και να βάζει νέα έπιπλα.

Λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία του ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη επίσημη ομιλία στο λόφο του Καπιτωλίου υποσχέθηκε να δώσει εκ νέου την εξουσία στον ίδιο το λαό. Η ομιλία του κρίθηκε ως διχαστική, εθνικιστική και «προεκλογικού τύπου»

Πηγή: skai.gr