Γκάμπια: Ο Γιαχία Τζάμε ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την εξουσία

Την παραίτησή του από την προεδρία της Γκάμπια ανακοίνωσε το Σάββατο ο Γιαχία Τζάμε, έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε από τις χώρες της δυτικής Αφρικής, οι οποίες τον απείλησαν ότι θα εισβάλουν για να τον απομακρύνουν αν αρνηθεί να παραδεχθεί την ήττα του στις προεδρικές εκλογές από τον Αντάμα Μπάροου.

«Αποφάσισα σήμερα να παραδώσω την ηγεσία αυτού του μεγάλου έθνους, με απεριόριστη ευγνωμοσύνη προς όλους τους πολίτες», είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο τέως πρόεδρος υποστήριξε ότι έλαβε την απόφαση αυτή από μόνος του, αφού προσευχήθηκε, σκεπτόμενος το συμφέρον της χώρας.

Ο Τζάμε έχασε στις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου από τον Μπάροου και, αν και αρχικά αποδέχθηκε την ήττα του, στη συνέχεια αρνήθηκε να αποχωρήσει από την εξουσία, καταγγέλλοντας ότι υπήρξαν ατασθαλίες στην εκλογική διαδικασία.

Ο Μπάροου ορκίστηκε πρόεδρος της Γκάμπιας την Πέμπτη στην πρεσβεία της χώρας στη Σενεγάλη. Το ίδιο βράδυ δυνάμεις των μελών της Οικονομικής Κοινότητας των Χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) πέρασαν τα σύνορα της Σενεγάλης με τη Γκάμπια και είχαν λάβει διαταγές να επιτεθούν, αν ο Τζάμε δεν αποχωρούσε από την εξουσία.

Ο πρόεδρος της Γουινέας Άλφα Κοντέ και της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Ουλντ Άμπντελ Αζίζ μετέβησαν την Παρασκευή στην Μπανζούλ για να συζητήσουν τις συνθήκες αποχώρησης του Τζάμε.

«Προφανώς τα πράγματα έχουν σχεδόν διευθετηθεί. Ο Τζάμε έχει δεχθεί να αποχωρήσει από την εξουσία. Οι διαπραγματεύσεις τώρα αφορούν την εξορία του και τις συνθήκες της», δήλωσε μια πηγή από την κυβέρνηση της Μαυριτανίας που έχει γνώση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με μια πηγή από την κυβέρνηση της Γουινέας, «πρέπει να βρεθεί μια χώρα αρκετά μακριά από την Γκάμπια, ώστε να μην μπορεί ο Τζάμε να επεμβαίνει στη δημοκρατική διαδικασία».

Πολιτικές πηγές αναφέρουν ότι η Γουινέα και το Μαλί έχουν προσφερθεί να δεχθούν τον πρώην πρόεδρο. Άλλες χώρες που είναι πιθανό να πάει ο Τζάμε είναι η Μαυριτανία, το Κατάρ και η Ισημερινή Γουινέα.

Στο μεταξύ περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Γκάμπια από τις αρχές του Ιανουαρίου, στην πλειονότητά τους προς τη Σενεγάλη, καθώς φοβόντουσαν ότι θα ξεσπάσουν συγκρούσεις.

Ο Τζάμε κατέλαβε την εξουσία το 1994 με πραξικόπημα και έχει δηλώσει ότι θα κυβερνά την Γκάμπια για «ένα δισεκατομμύριο χρόνια».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ