ΗΠΑ: Τα πρώτα προεδρικά διατάγματα από τον Τραμπ

Προεδρικά διατάγματα από την πρώτη κιόλας ημέρα του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, προετοιμάζεται να υπογράψει σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, ανοίγοντας το δρόμο για την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης, την οικοδόμηση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, και την κατάργηση των πολιτικών του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έφτασε στην Ουάσιγκτον σε στρατιωτικό αεροπλάνο με την οικογένειά του την Πέμπτη, μια μέρα προτού ορκιστεί σε τελετή στο αμερικανικό Καπιτώλιο.

Οι συνεργάτες του Τραμπ είπαν ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα περιμένει για να κάνει χρήση ενός από τα ισχυρότερα εργαλεία της θέσης του, την προεδρική πένα, για να υπογράψει αρκετά διατάγματα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς τη συμμετοχή του Κογκρέσου.

«Είναι δεσμευμένος όχι απλώς την πρώτη μέρα της προεδρίας του, αλλά και την δεύτερη, και την τρίτη, να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αληθινής αλλαγής, και νομίζω ότι θα το δείτε αυτό τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», είπε ο εκπρόσωπος του Τραμπ Σον Σπάισερ χθες, προειδοποιώντας τους δημοσιογράφους να αναμένουν δράση σήμερα, το Σαββατοκύριακο και νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα.

Επίσκεψη στο Αρχηγείο της CIA 

Αύριο Σάββατο ο Τραμπ θα επισκεφτεί τα κεντρικά γραφεία της CIA στο Λάνγκλι της πολιτείας Βιρτζίνια. Στο παρελθόν έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην υπηρεσία και τον απερχόμενο διευθυντή της, αμφισβητώντας αρχικά για το πόρισμά της ότι η Ρωσία ήταν αναμεμειγμένη σε υποκλοπή δεδομένων κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών, για το αποδειχθεί αργότερα. Ο Τραμπ έχει επίσης συγκρίνει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών με τη ναζιστική Γερμανία.

Πάνω από 200 πιθανά διατάγματα

Οι συνεργάτες του Τραμπ έχουν θεωρήσει περισσότερα από 200 πιθανά προεδρικά διατάγματα προς υπογραφή σε θέματα που αφορούν την περίθαλψη, την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την ενέργεια και πολλά άλλα θέματα, αλλά δεν έχει καταστεί σαφές πόσες αποφάσεις θα εγκρίνει αρχικά, σύμφωνα με ένα μέλος της ομάδας του Τραμπ το οποίο δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει στους δημοσιογράφους.

Η υπογραφή διατάξεων θέτει τον Τραμπ, ο οποίος έχει προεδρεύσει σε μια εκτεταμένη επιχειρηματική αυτοκρατορία αλλά δεν έχει υπηρετήσει ποτέ σε πολιτική θέση, σε μια γνώριμη θέση που μοιάζει με τον ρόλο του διευθύνοντος σύμβουλου που τον έκανε πασίγνωστο μέσω της τηλεόρασης, και θα του επιφέρει μερικές νίκες με τους υποστηρικτές του προτού χρειαστεί να στραφεί στην βραδυκίνητη διαδικασία τού να πείσει το Κογκρέσο να περάσει τα σχέδια νόμων του.

Η στρατηγική των προεδρικών αποφάσεων έχει χρησιμοποιηθεί από άλλους προέδρους, μεταξύ των και του Ομπάμα, στις πρώτες τους εβδομάδες στον προεδρικό θώκο.

«Αυτό στέλνει δύο μηνύματα. Το πρώτο είναι ότι θέλει να δείξει πως θα δράσει και δεν θα υποστεί ασφυξία από το αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον. Το δεύτερο είναι ότι θα προχωρήσει στην αντιστροφή πολιτικών που πιστεύει ότι είναι μη αποτελεσματικές και κακές», είπε ο ιστορικός με ειδικότητα σε προέδρους Τζούλιαν Ζέλιζερ, στο πανεπιστήμιο Princeton.

Ο Τραμπ αναμένεται επίσης να επιβάλλει ένα "πάγωμα" προσλήψεων και να καθυστερήσει την εφαρμογή ενός κανονισμού του υπουργείου Εργασίας από την προγραμματισμένη εισαγωγή του τον Απρίλιο ο οποίος θα υποχρεώνει οικονομικούς συμβούλους που παρέχουν συμβουλές σε ιδιώτες για τις συντάξεις να θέτουν τα συμφέροντα των πελατών τους πάνω απ' όλα.

Ο Τραμπ αναμένεται επίσης να ανακοινώσει επίσημα το σχέδιό του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συνθήκη Ελεύθερων Συναλλαγών του Ειρηνικού (TΡP), μια φιλόδοξη συμφωνία μεταξύ 12 χωρών, και τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA) με τον Καναδά και το Μεξικό, δήλωσε ο Σπάισερ. "Νομίζω ότι θα τα δείτε αυτά να συμβαίνουν πολύ σύντομα", είπε.

Ο Ομπάμα, που συμπληρώνει οκτώ χρόνια ως πρόεδρος, χρησιμοποίησε το δικαίωμα που έχει ο πρόεδρος να παρακάμψει το Κογκρέσο επανειλημμένα, όταν το Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς εμπόδισε κάθε προσπάθειά του να αλλάξει τους νόμους που αφορούσαν τη μετανάστευση και το κλίμα. Πολλές από αυτές τις δράσεις βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο του Τραμπ.

Κατασκευή τείχους στα σύνορα με Μεξικό

Ο Τραμπ αναμένεται να υπογράψει προεδρικό διάταγμα τις πρώτες του ημέρες στην εξουσία για την κατασκευή ενός τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, καθώς και δράσεις οι οποίες θα περιορίσουν την είσοδο από τη Λατινική Αμερική ατόμων που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο, μεταξύ άλλων μέτρων σχετικών με τους μετανάστες που του έχουν προτείνει οι σύμβουλοί του.
Αυτά περιλαμβάνουν και την ακύρωση της απόφασης του Ομπάμα η οποία επιτρέπει σε πάνω από 700.000 άτομα που μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ παράνομα ως παιδιά να μείνουν στη χώρα με διετή άδεια ώστε να εργαστούν και να παρακολουθήσουν μαθήματα σε πανεπιστήμιο, σύμφωνα με αρκετά άτομα στον κύκλο του νέου προέδρου.

Είναι μάλλον απίθανο μια τέτοια απόφαση του Τραμπ να καταλήξει σε άμεση συγκέντρωση των μεταναστών αυτών, είπαν στο πρακτορείο Reuters πηγές. Μάλλον, αυτό που αναμένεται να πράξει ο Τραμπ, είναι να αφήσει την απόφαση να λήξει από μόνη της. Το θέμα μπορεί να τον φέρει σε αντιπαράθεση με τον Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι δεν θα διστάσει να εκφράσει τη γνώμη του δημόσια εάν πιστεύει πως η νέα κυβέρνηση στοχοποιεί αυτούς τους μετανάστες άδικα.

Οι σύμβουλοι του Τραμπ αναμένουν ότι θα θέσει περιορισμούς στα άτομα που εισέρχονται στις ΗΠΑ από συγκεκριμένες χώρες, μέχρι να συσταθεί μια διαδικασία με "διεξοδικούς ελέγχους" για τυχόν ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε προτείνει την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ από μη-Αμερικανούς μουσουλμάνους, αλλά η προεδρική του απόφαση σχετικά με τη μετανάστευση αναμένεται να βασίζεται σε εθνικότητα, παρά σε θρησκεία.

Άλλο προεδρικό διάταγμα θα υποχρεώνει όλα τα τμήματα του υπουργικού συμβουλίου να γνωστοποιήσουν και να σταματήσουν να διεκπεραιώνουν εργασίες που σχετίζονται με πρωτοβουλίες του Ομπάμα για την μείωση αέριων ρύπων του θερμοκηπίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οχυρό η Ουάσινγκτον

Η Ουάσιγκτον έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε οχυρό, εν αναμονή της ορκωμοσίας σήμερα, με την αστυνομία έτοιμη να παρέμβει για να χωρίσει διαδηλωτές από τους υποστηρικτές του Τραμπ σε οποιαδήποτε ένδειξη αναταραχής.

Καθώς ο Ομπάμα μετακόμιζε από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ και η οικογένειά του κατέθεταν στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον και αργότερα παρακολούθησαν συναυλία στο Μνημείο του Λίνκολν.

Νωρίτερα σε γεύμα, ο Τραμπ μίλησε με μέλη του Κογκρέσου και υποψήφιους υπουργούς σε μια μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου που του ανήκει, λίγο πιό κάτω από τον Λευκό Οίκο, ανακοινώντας σε σύντομη ομιλία του ότι θα διορίσει τον Γούντι Τζόνσον, ιδιοκτήτη της ομάδας Α' εθνικής του αμερικανικού φούτμπολ New York Jets, ως πρέσβη στη Βρετανία. "Έχουμε πολλούς έξυπνους ανθρώπους. Θα σας πω κάτι, τί μάθαμε - ότι έχουμε το υπουργικό συμβούλιο με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης - κατά πολύ - που έχει συσταθεί ποτέ", δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει επιλέξει και τα 21 μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, μαζί με άλλους έξι υποψήφιους για θέσεις-κλειδιά, που χρειάζονται όλοι επικύρωση από τη Γερουσία. Σήμερα η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει την επικύρωση του στρατηγού ε.α. Τζέιμς Μάτις ως επιλογή του Τραμπ για το αξίωμα του υπουργού Άμυνας, και τον επίσης στρατηγό ε.α. Τζον Κέλι ως επικεφαλής του υπουργείου εσωτερικής ασφάλειας.

Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ήλπιζαν να έχουν επικυρώσει μέχρι και επτά μέλη της νέας κυβέρνησης σήμερα, αλλά οι Δημοκρατικοί αντέδρασαν στο κατεπείγον της διαδικασίας. Ο Σπάισερ, εκπρόσωπος του Τραμπ, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία ότι παρακωλύουν τη διαδικασία εσκεμμένα.
Επίσης σε θέση ανάληψης καθηκόντων τη Δευτέρα θα είναι 536 άτομα "έτοιμα να εφορμήσουν σε δράση" σε κυβερνητικές υπηρεσίες, είπε ο μελλοντικός αντιπρόεδρος Μάικ Πένς, τα οποία αποτελούν ένα μικρό ποσοστό των χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα αφήσουν οι διορισμένοι από τον Ομπάμα.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει από 50 άτομα διορισμένα από τον Ομπάμα σε σημαντικές θέσεις να παραμείνουν μέχρι να βρεθούν αντικαταστάτες τους. Μεταξύ των συμπεριλαμβάνονται και ο υφυπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γουόρκ καθώς και ο Μπρετ Μακ Γκουρκ, απεσταλμένος στην αμερικανική συμμαχία που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος. Στον κατάλογο περιλαμβάνεται επίσης και ο Άνταμ Ζούμπιν, ο οποίος εκτελεί χρέη του επικεφαλής του τμήματος αντιτρομοκρατικής στο υπουργείο Οικονομικών εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο καθυστέρησαν την επικύρωσή του από τον Απρίλιο του 2015, που τον διόρισε ο Ομπάμα.

Ο αντίστοιχος Άρειος Πάγος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο αρεοπαγίτης Τζον Ρόμπερτς, που θα ορκίσει τον Τραμπ σήμερα, συναντήθηκε μαζί του χθες για να συζητήσουν τις διαδικασίες της ορκωμοσίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr