Κλείσιμο

Γιλντιρίμ: Δεν τίθεται θέμα εγγυήσεων της Τουρκίας

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας είναι για την Άγκυρα εκτός συζήτησης, αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό.

Ο Γιλντιρίμ, είπε από την Άγκυρα σχετικά με την παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τουγκρούλ Τουρκές στη Γενεύη, ότι «οι δύο πλευρές ζυγίζουν η μία την άλλη».

Πρόσθεσε πως η θέση της Άγκυρας είναι ξεκάθαρη. «Για να μην επιστρέψουμε στην κατάσταση της δεκαετίας του '60 και του '70, το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας από τη Τουρκία, είναι εκτός συζήτησης. Μιλάμε για ενιαία Κύπρο και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κοινοτήτων και μια δίκαιη διοίκηση και τη διασφάλιση των τεσσάρων ελευθερίων. Όταν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, η Τουρκία από πλευράς της Κύπρου πρέπει να έχει μεταχείριση σαν να είναι μέλος της Ε.Ε.», είπε ο κ. Γιλντιρίμ.


Νωρίτερα, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η εργασία της ομάδας των τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων για το Κυπριακό, στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Ο κ. Άιντε υπογράμμισε ότι η ομάδα εργασίας ολοκλήρωσε με επιτυχία την εντολή που τής ανατέθηκε από τη Διάσκεψη της Γενεύης, την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή την καταγραφή συγκεκριμένων ερωτήσεων σε σχέση με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και των εργαλείων που χρειάζονται για να απαντηθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Άιντε, οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε θετικό πνεύμα, ενώ οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες στα όσα ειπώθηκαν.

Πηγή: skai.gr