Μεξικό: Απορρίφθηκαν οι δύο προσφυγές του «Ελ Τσάπο»

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού απέρριψε τις δύο προσφυγές τις οποίες είχε υποβάλει ο ισχυρός λαθρέμπορος ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν εναντίον της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ανέφερε σήμερα μια πηγή προσκείμενη στον δικαστικό θεσμό.

«Επιβεβαιώνουμε την απόρριψη των προσφυγών, (η υπόθεση) επιστρέφει έτσι στο δικαστήριο το οποίο θα πρέπει να εκδώσει μια απόφαση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή.

Άλλη δικαστική πηγή εξήγησε ότι το προαναφερθέν δικαστήριο «δεν έχει προκαθορισμένη προθεσμία» για την έκδοση της απόφασής του.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρές Γκρανάδος, ένας από τους συνηγόρους του «Ελ Τσάπο», δήλωσε ότι θα μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας προσφυγής στο Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αυτό μπορεί να «αποτελέσει μέρος της στρατηγικής» της υπεράσπισης, διευκρίνισε ο δικηγόρος.

Το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαβεβαιώσει τον Μάιο, αφού ενέκρινε την έκδοση του αφεντικού του καρτέλ της Πολιτείας Σιναλόα, πως έλαβε από τις αμερικανικές αρχές εγγυήσεις περί του ότι «δεν θα του επιβληθεί η ποινή του θανάτου».

Ο Χοακίν Γκουσμάν αντιμετωπίζει δικαστικές διώξεις στις Πολιτείες του Τέξας και της Καλιφόρνιας για διακίνηση ναρκωτικών, ανθρωποκτονίες, ξέπλυμα χρήματος, εκβίαση κ.ά.

Μετά τη σύλληψή του τον Ιανουάριο του 2016 στο προπύργιό του, την Πολιτεία Σιναλόα, στο βορειοδυτικό Μεξικό, ο «Τσάπο» μετήχθη ξανά στη φυλακή του Αλτιπλάνο, από όπου απέδρασε με κινηματογραφικό τρόπο τον Ιούλιο του 2015, μέσω μιας υπόγειας στοάς μήκους ενάμισι χιλιομέτρου.

Αφού συνελήφθη ξανά, μετήχθη τον Μάιο στη φυλακή της Σιουδάδ Χουάρες, κοντά στα σύνορα με το Τέξας.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ