Έκκληση Γιούνκερ για αλλαγές στο Δουβλίνο ΙΙΙ μέσα στο επόμενο 6μηνο

Έκκληση στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωκοινοβούλιο να επικυρώσουν μέσα στους επόμενους έξι μήνες τις προτεινόμενες αλλαγές στο σύστημα του Δουβλίνου, που διέπει τις αιτήσεις για άσυλο, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι αλλαγές που προτείνει η Κομισιόν έχουν στόχο να ελαφρύνουν το βάρος που σηκώνουν οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα. Η Επιτροπή προτείνει έναν «μηχανισμό δικαιοσύνης», που ορίζει ότι όταν οι αφίξεις ξεπερνούν το 150% του αριθμού που θεωρητικά μπορεί να χειριστεί μία χώρα, οι επόμενες αφίξεις θα πρέπει να διαμοιράζονται στην Ε.Ε.

Ο εν λόγω μηχανισμός ουσιαστικά δημιουργεί ένα ποσοτικό «φρένο» στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα καλείται να χειριστεί και να φιλοξενήσει η Ελλάδα.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως από την αναμόρφωση του Δουβλίνου κρίνεται η «αξιοπιστία και η τιμή» της Ευρώπης και ζήτησε η διαδικασία να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ευρω-προεδρίας της Μάλτας, η οποία άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα.

Προσέθεσε πως η Γηραιά Ήπειρος «πρέπει να προστατεύει τα σύνορά της», εφαρμόζοντας όμως μία «ανθρώπινη πολιτική», και επισήμανε πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διαψευστούν όσοι προσπαθούν να καπηλευτούν την προσφυγική κρίση, συγχέονταν τους πρόσφυγες με τους ισλαμιστές τρομοκράτες.

Σειρά φιλανθρωπικών οργανώσεων έχει καταγγείλει την Ε.Ε. για ανευθυνότητα στο προσφυγικό και μεταναστευτικό μέτωπο, και για προσπάθεια να εμποδίσει τους μετανάστες να μετακινηθούν προς το έδαφός της.
Πηγή: skai.gr