Τουρκία: Ο δράστης του πρωτοχρονιάτικου μακελειού παραδέχτηκε την ενοχή του

Συνελήφθη χθες βράδυ από τις τουρκικές αρχές ο ένοπλος που σκότωσε 39 ανθρώπους στο νυχτερινό κέντρο Ρέϊνα της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, έπειτα από ανθρωποκυνηγητό σε όλη την Τουρκία που διήρκεσε δύο εβδομάδες. Την είδηση επιβεβαίωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίν Σαχίν ανακοίνωσε ότι το όνομα του δράστη της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα είναι Αμπντουλγκαντίρ Μασαρίποφ, ένας άνδρας που έχει γεννηθεί στο Ουζμπεκιστάν το 1983, μιλά τέσσερις γλώσσες και είχε εισέλθει παρανόμως στην Τουρκία από τα ανατολικά σύνορα.

Το όνομα του δράστη, ο οποίος σύμφωνα με τον Σαχίν έχει παραδεχθεί την πράξη του, είχε μεταδώσει από χθες το βράδυ το πρακτορείο Anadolou, ενώ το πρακτορείο Dogan μετέδωσε ότι χρησιμοποιούσε το κωδικό όνομα Αμπού Μοχαμάντ Χορασανί και ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

Οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Τουρκίας και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχαν ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη της επίθεσης ως έναν Ουζμπέκο 34 ετών, που ήταν μέλος παρακλαδιού του ΙΚ στην Ασία, σύμφωνα με τα άρθρα που παρουσιάστηκαν στον τουρκικό Τύπο στις 8 Ιανουαρίου.

Όπως εξήγησε ο Σαχίν, ο Μασαρίποφ, είχε εκπαιδευτεί στο Αφγανιστάν, ενώ τα δακτυλικά του αποτυπώματα ταιριάζουν με αυτά που βρέθηκαν στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα.

Συνελήφθη σύμφωνα με τη Hurriyet σε διαμέρισμα σε συγκρότημα κατοικιών στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης στην συνοικία Εσενγιούρτ ενώ βρισκόταν με τον τετράχρονο γιο του το βράδυ της Δευτέρας γύρω στις 11 μμ ώρα Τουρκίας.

Η σύλληψή του έγινε στη διάρκεια κοινής επιχείρησης της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας χθες Δευτέρα το βράδυ. Οι αρχές είχαν εντοπίσει το κρησφύγετο του τρεις ημέρες νωρίτερα και τον παρακολουθούσαν προκειμένου να εντοπίσουν και τους συνεργούς του.

To τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan news δημοσίευσε φωτογραφία του δράστη με μαυρισμένο μάτι, ένα χτύπημα πάνω από το φρύδι του και αίματα στο πρόσωπό του και την μπλούζα του.

Ο ίδιος ο Μασαρίποφ παραδέχθηκε ότι είναι ο δράστης του πρωτοχρονιάτικου μακελειού. Μαζί του συνελήφθησαν ένας Ιρακινός και τρεις γυναίκες, ενώ συνολικά 50 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του.

Την ευθύνη για την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος. Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δράστης της επίθεσης ήταν ένας Κιργίζιος ή ένας Ουιγούρος.

Ανάμεσα στους νεκρούς του μακελειού βρίσκονται Τούρκοι αλλά και τουρίστες από τις Αραβικές χώρες, την Ινδία, τον Καναδά που διασκέδαζαν στο κλαμπ. 

Μετά την επίθεση στο κέντρο Ρέινα οι αρχές είχαν ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα, ώστε να εμποδίσουν τον δράση να φύγει από την Τουρκία, ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι δεν είχε καν απομακρυνθεί από την Κωνσταντινούπολη.






Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ