Τραμπ: Η ΕΕ είναι «βασικά όχημα της Γερμανίας»

Την πιο σκληρή επίθεσή του στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία εξαπέλυσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση «όχημα» που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Βερολίνου και προβλέποντας ότι η Βρετανία δεν θα είναι η μοναδική χώρα που θα εγκαταλείψει το μπλοκ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Times» του Λονδίνου και στη γερμανική «Bild», ο κ. Τραμπ εκτίμησε πως ότι η βρετανική έξοδος από την Ε.Ε. ήταν σωστή επιλογή, λόγω της γερμανικής κυριαρχίας.

Διαμήνυσε δε πως υπό την ηγεσία του η Ουάσιγκτον θα εργαστεί ώστε να υπογραφεί «γρήγορα» εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο, ουσιαστικά ανατρέποντας την πολιτική της απερχόμενης κυβέρνησης Ομπάμα, που είχε συνδέσει τις αμερικανοβρετανικές εμπορικές σχέσεις με το Brexit.

Ο κ. Τραμπ δήλωσε πως η προσφυγική κρίση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Ε.Ε. και οδήγησε στο Brexit και δεν δίστασε να επιτεθεί στοχευμένα στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς της προσφυγικό, λέγοντας ότι διέπραξε «καταστροφικό λάθος» υποδεχόμενη σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους στο έδαφός της.

Προσέθεσε πως θα αρχίσει τη θητεία του δείχνοντας εμπιστοσύνη στην κ. Μέρκελ, αλλά αυτή η θετική σχέση «μπορεί να μην έχει διάρκεια», σε μία ακόμα αποχώρηση από τη γραμμή Ομπάμα, ο οποίος στα τέλη του 2016 είχε χαιρετίσει την καγκελάριο ως έναν έμπιστο και αξιόπιστο σύμμαχο.

Σε μία ακόμα ένδειξη ότι οι διατλαντικές σχέσεις οδεύουν για μία ταραχώδη φάση, ο κ. Τραμπ έστειλε μεικτά μηνύματα για το NATO, λέγοντας μεν ότι η Συμμαχία είναι «πολύ σημαντική» για τον ίδιο, αλλά συνάμα είναι «παρωχημένη».

Προσέθεσε πως ελάχιστα μέλη δαπανούν τα ποσά που τους αναλογούν, ζήτημα που είχε επισημάνει και κατά την προεκλογική περίοδο, όταν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να επιτρέψει στη Ρωσία να επέμβει στην ανατολική Ευρώπη εάν τα μέλη του NATO στην περιοχή δεν επωμιστούν το αμυντικό κόστος που τους αναλογεί.

Τέσσερις ημέρες πριν ορκιστεί στην προεδρία των ΗΠΑ, ο κ. Τραμπ προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές, και ειδικά τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ότι θα αντιμετωπίσουν βαριούς δασμούς εάν επενδύσουν σε μονάδες στο Μεξικό με στόχο στη συνέχεια να εξάγουν δωρεάν στην αμερικανική αγορά.

«Θα έλεγα στην BMW ότι εάν θέλει να φτιάξει εργοστάσιο στο Μεξικό και θέλει θα πουλά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ χωρίς να πληρώνει 35% φόρο [στα σύνορα] μπορεί να το ξεχάσει», είπε.
Πηγή: skai.gr