Ένταλμα σύλληψης για τον διάδοχο της Samsung ζητούν οι εισαγγελείς στη Νότια Κορέα

Την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του de facto διαδόχου του τεχνολογικού κολοσσού Samsung ζήτησαν οι εισαγγελικές Αρχές της Νοτίου Κορέας, στο πλαίσιο του τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς που έχει ήδη προκαλέσει την πτώση της προέδρου Παρκ Γκέουν-χε.

Το ένταλμα για τη σύλληψή του θα πρέπει να επικυρωθεί από δικαστήριο της Σεούλ, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη.

Οι εισαγγελείς αποδίδουν στον Λι Τζέι-γιόνγκ, αντιπρόεδρο της Samsung, κατηγορίες για χρηματισμό, υπεξαίρεση και ψευδορκία, καθώς υποψιάζονται ότι προσέφερε περίπου 36 εκατομμύρια δολάρια σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που ελέγχονταν από τη φίλη της προέδρου Παρκ, Τσόι Σουν-σιλ, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκή κυβερνητική μεταχείριση.

Η έρευνα επικεντρώνεται
στις καταγγελίες ότι ο κ. Λι εξαγόρασε την άδεια της κυβέρνησης για την αμφιλεγόμενη συγχώνευση δύο θυγατρικών της Samsung. Η συνένωση ενίσχυσε τη θέση του κ. Λι μέσα στον όμιλο αλλά και την προοπτική να αναλάβει τα ηνία του κολοσσού από τον ασθενή πατέρα του, που τυπικά υπηρετεί σήμερα ως πρόεδρος.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κ. Λι υπεξαίρεσε μέρος των χρημάτων τα οποία διοχέτευσε σε μίζες.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακρίθηκε επί 22 ώρες.

Στο πλευρό του αντιπροέδρου του τάχθηκε επίσημα ο όμιλος Samsung Group, ο οποίος διαμήνυσε ότι δε θα αποδεχτεί τις κατηγορίες. «Μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την απόφαση του ειδικού εισαγγελέα» ενέφερε χαρακτηριστικά η Samsumg σε ηλεκτρονικό μήνυμά της στο πρακτορείο Reuters.

Η κ. Τσο, που βρίσκεται στην καρδιά του όλου σκανδάλου, ήταν παιδική φίλη της προέδρου και μολονότι δεν είχε επίσημη θέση στην κυβέρνηση είχε γνώση κρατικών μυστικών. Έχει συλληφθεί και, μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι αποσπούσε χρήματα από μεγάλες επιχειρήσεις.

Ως συνέπεια του σκανδάλου, η πρόεδρος Παρκ έχει χάσει όλες τις αρμοδιότητές της και κινδυνεύει με αποπομπή.
Πηγή: skai.gr