Τραμπ για Ρωσία, ΝΑΤΟ και βασίλισσα Ελισάβετ

Βολές κατά του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times του Λονδίνου, ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως είναι παρωχημένο γιατί δεν βοήθησε εναντίον της τρομοκρατίας. Ωστόσο, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι ο στρατιωτικός οργανισμός παραμένει πολύ σημαντικός για αυτόν.
Σύμφωνα με τους Times, ο Τραμπ είπε στην εφημερίδα ότι «μου άσκησαν τόση κριτική όταν είπα ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο. Είναι παρωχημένο γιατί δεν αντιμετώπισε την τρομοκρατία. Μου άσκησαν πολύ έντονη κριτική για δύο μέρες. Και μετά άρχισαν να λένε ότι ο Τραμπ έχει δίκιο».

Σημείωσε ότι πολλά μέλη του ΝΑΤΟ δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την παροχή προστασίας από την Αμερική.

«Πολλές από αυτές τις χώρες δεν πληρώνουν όσα πρέπει να πληρώνουν, το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.
«Έχοντας κάνει αυτή την παρατήρηση, το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό για μένα. Υπάρχουν πέντε χώρες που πληρώνουν αυτό που πρέπει να πληρώσουν. Πέντε. Δεν είναι πολλές», πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι θα προτείνει στον ηγέτη της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την άρση των κυρώσεων εναντίον της χώρας του με αντάλλαγμα μια συμφωνία για την μείωση των πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τους The Times του Λονδίνου.

Ο κ. Τραμπ δήλωσε πως επιθυμεί τη «σημαντική μείωση» των οπλοστασίων πυρηνικών όπλων των δύο κρατών, ΗΠΑ και Ρωσίας.
«'Έχουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ας δούμε αν μπορούμε να συνάψουμε κάποιες καλές συμφωνίες με τη Ρωσία. Κατ' αρχήν, θεωρώ ότι τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερα και να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό, πολύ σημαντικό βαθμό», τόνισε στην εφημερίδα.

Ο Τραμπ άσκησε επίσης κριτική στη Ρωσία για την ανάμειξή της στον εμφύλιο της Συρίας, περιγράφοντας το γεγονός ως «πολύ κακό πράγμα» το οποίο είχε οδηγήσει σε «τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση», ανέφεραν οι Times.

Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα διορίσει τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ διαμεσολαβητή για να συνάψει συμφωνία ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Προέτρεψε τη Βρετανία να ασκήσει βέτο σε κάθε νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ασκεί κριτική στο Ισραήλ, ενώ επανέλαβε την κριτική του εναντίον του χειρισμού του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη διεθνή συμφωνία πυρηνικών με το Ιράν.

Εξήρε τη βασίλισσα Ελισάβετ και δήλωσε πρόθυμος να συνάψει εμπορική συμφωνά με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να γίνει γρήγορα και να γίνει σωστά. Καλό και για τις δύο πλευρές», είπε ο Τραμπ για τη συμφωνία, προσθέτοντας ότι  «θα συναντηθώ με την Τερέζα Μέι. Μου έχει ζητήσει συνάντηση και θα συναντηθούμε αμέσως μόλις μπω στον Λευκό Οίκο, και θα είναι, νομίζω ότι θα ολοκληρώσουμε κάτι πολύ γρήγορα».

Ο Τραμπ τόνισε ότι «το Brexit θα καταλήξει να είναι θαυμάσιο γεγονός» και χαιρέτισε την πτώση της λίρας γιατί βοήθησε να κάνει τα βρετανικά προϊόντα πιο ελκυστικά στο εξωτερικό, έγραψαν οι Times.

Πηγή: skai.gr