Επιβεβαίωση του «σκληρού» Brexit θα συνιστά η ομιλία της Μέι

Πληροφορίες του κυριακάτικου βρετανικού Τύπου αναφέρουν ότι στην προαναγγελθείσα ομιλία της για το Brexit την Τρίτη η Τερέζα Μέι θα ανακοινώσει ότι είναι διατεθειμένη να βγάλει τη Βρετανία από την ενιαία αγορά και από την τελωνειακή ένωση, εάν αυτό απαιτείται για την επιβολή ελέγχων στη μετανάστευση από την ΕΕ και για την άρση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στη Sunday Telegraph ότι η Πρωθυπουργός θα δηλώσει προετοιμασμένη να εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση, που επιτρέπει τη διακίνηση αγαθών εντός της ΕΕ χωρίς τελωνειακούς ελέγχους, ώστε να επιτραπεί στη Βρετανία να διαπραγματευτεί συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου σε όλο τον κόσμο.

Θα τονίσει επίσης ότι οι Βρετανοί ψήφισαν για ανάκτηση του πλήρους ελέγχου των συνόρων τους, έστω και αν αυτό σημάνει αποκλεισμό από την ενιαία αγορά, καθώς και ότι θέλει να μη δεσμεύεται πλέον η χώρα από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Επιδίωξή της, ωστόσο, όπως πιστεύεται ότι θα πει, είναι να συμπεριλάβει στοιχεία τόσο της ενιαίας αγοράς όσο και της τελωνειακής ένωσης σε μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Βρετανίας και δε θα βασίζεται σε άλλα μοντέλα σχέσεων τρίτων χωρών με την ΕΕ.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι υπουργοί της κυβέρνησης Μέι έχουν διαμηνύσει σε ξένους διπλωμάτες ότι θα πρέπει να περιμένουν πως η Βρετανία θα είναι εκτός τελωνειακής ένωσης στη μετά-Brexit εποχή.

Η Sun on Sunday αναφέρει ότι τίτλος της ομιλίας της Πρωθυπουργού, που θα γίνει ενώπιον ξένων διπλωματών, θα είναι «Το σχέδιο για τη Βρετανία».

Το περιεχόμενο της ομιλίας της κας Μέι δεν έχει παρουσιαστεί στα μέλη της κυβέρνησής της, κάτι που αναμένεται να γίνει το πρωί της Τρίτης. Ωστόσο, θεωρείται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωσή της.

Οι πληροφορίες των εφημερίδων αναφέρουν πως η Πρωθυπουργός θα δώσει μεγάλη έμφαση στην ενότητα μετά από τη διχόνοια του δημοψηφίσματος: «Ένας από τους λόγους που η βρετανική δημοκρατία είναι τόσο επιτυχημένη για τόσα πολλά χρόνια είναι ότι η δύναμη της ταυτότητας της μας ως ένα έθνος, ο σεβασμός που δείχνουμε ο ένας στον άλλο ως συμπολίτες και η σημασία που αποδίδουμε στους θεσμούς μας σημαίνει πως όταν γίνεται μία ψηφοφορία σεβόμαστε όλοι το αποτέλεσμα.

»Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών – όπως και αν ψήφισαν – λένε ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε το Brexit. (…) Τώρα χρειάζεται να βάλουμε ένα τέλος στη διαίρεση και στη γλώσσα που συνδέεται με αυτή – Leaver και Remainer και όλες οι συνοδευτικές προσβολές – και να ενωθούμε για να καταστήσουμε επιτυχία το Brexit και να χτίσουμε μία πραγματικά Παγκόσμια Βρετανία».

Οι πληροφορίες έχουν προκαλέσει ήδη τις πρώτες αντιδράσεις από πολιτικούς που λένε ότι το «σκληρό» Brexit στο οποίο συνίσταται η επιλογή της Πρωθυπουργού βάζει σε κίνδυνο τη βρετανική οικονομία. Ωστόσο, η άλλη πλευρά έχει αρχίσει να κάνει λόγο για «καθαρό» Brexit, ως πιστότερη ερμηνεία του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του Ιουνίου.

Η αποκάλυψη για τη θέση της Τερέζα Μέι έρχεται λίγες ημέρες μετά από τις πληροφορίες ότι ο διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ είπε σε ευρωβουλευτές ότι θέλει μία «ειδική» σχέση των 27 με τη Βρετανία μετά από το Brexit, λόγω της σημασίας του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Σίτυ.

Εν τω μεταξύ, με άρθρο του στους Sunday Times ο Ντέιβιντ Ντέιβις σημειώνει ότι «αν αποδειχθεί απαραίτητο, έχουμε πει ότι θα εξετάσουμε χρονικό περιθώριο για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων», δηλαδή μία μεταβατική συμφωνία με την ΕΕ υπέρ της οποίας τάσσεται ο επιχειρηματικός κόσμος στη Βρετανία.

Η ίδια εφημερίδα προσθέτει ότι στην ομιλία της η κα Μέι θα πει ότι εφόσον το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ότι για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 απαιτείται κοινοβουλευτική έγκριση, θα φέρει άμεσα προς ψήφιση σχετικό νομοσχέδιο.

Η Telegraph ανέφερε νωρίτερα ότι στην περίπτωση μίας τέτοιας δικαστικής απόφασης, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν θα απαιτήσουν ψηφοφορία στη Βουλή επί των όρων της τελικής συμφωνίας με την ΕΕ.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται πιθανότατα στην αρχή της μεθεπόμενης εβδομάδας.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο