Υπαινιγμοί Ακιντζί για Ερντογάν; Τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται «ταμπού»

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε την Παρασκευή ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται "ταμπού" στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων, όπως μεταδίδει το Reuters.

"Αν λέμε ότι 'αυτά τα ζητήματα είναι ταμπού', ότι δεν μπορούμε ούτε καν να τα συζητήσουμε, και ότι όλα θα έπρεπε να παραμείνουν ως έχουν, αυτό δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας" είπε ο Ακιντζί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

‘’Οι προτάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται αντιληπτές ως απειλή για την άλλη πλευρά, και οι λύσεις θα πρέπει να είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές, έτσι ώστε η τελική συμφωνία να βρίσκει σύμφωνους τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους’’, πρόσθεσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο Ακιντζί τόνισε ότι στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει "να εξευρεθούν οι τρόποι και τα μέσα ώστε και οι δύο κοινότητες αυτού του πανέμορφου νησιού να αισθάνονται ασφαλείς" "Χρειαζόμαστε χρόνο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα σε μία ημέρα", υπογράμμισε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα πως η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί συμφωνία για την Κύπρο εάν δεν διασφαλίζεται η θέση της ως εγγυήτριας δύναμης, ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει περίπτωση απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εάν δεν αποχωρήσουν και οι ελληνικές δυνάμεις.

Επίθεση στην Τουρκία, την οποία κατηγόρησε ότι τράπηκε σε φυγή από τη διάσκεψη για το Κυπριακό, εξαπέλυσε από τη Γενεύη ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

 «Η διαδικασία δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Ειπώθηκαν κάποια πράγματα χθες εδώ τα οποία όμως δεν ήταν ουσίας και ίσως αυτό εκνεύρισε τον κ. Ερντογάν», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντε.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr