Οι ΗΠΑ δέχτηκαν να συμμετάσχουν στη ρωσοτουρκική διάσκεψη για τη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διάσκεψη που προετοιμάζουν Ρωσία και Τουρκία για τον συριακό εμφύλιο πόλεμο, όπως ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Με τις ΗΠΑ να περιμένουν την εξωτερική πολιτική που θα χαράξει ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το τελευταίο δίμηνο Μόσχα και Άγκυρα έχουν αναλάβει πλήρως τη διπλωματική πρωτοβουλία στη Συρία, ερήμην της Ουάσιγκτον, και σχεδιάζουν πολυμερείς ειρηνευτικές επαφές στην Αστάνα του Καζακστάν στα τέλη Ιανουαρίου.

Ωστόσο, την Πέμπτη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει οπωσδήποτε να προσκληθούν στη διάσκεψη και σήμερα Παρασκευή ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν επιβεβαίωσε πως η Ουάσιγκτον δέχτηκε την πρόσκληση.

Σημειώνεται πάντως ότι η ρωσική πλευρά δεν έχει τοποθετηθεί για το ζήτημα, ενώ άγνωστο παραμένει το επίπεδο της αμερικανικής συμμετοχής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διάσκεψη στην Αστάνα έχει αντιμετωπίσει «υφάλους» πριν καν οριστικοποιηθεί, καθώς πολλές αντάρτικες οργανώσεις που είχαν δηλώσει συμμετοχή στην προπαρασκευαστική εκεχειρία έχουν αποσυρθεί είτε από την κατάπαυση του πυρός είτε από τις διαπραγματεύσεις.
Πηγή: skai.gr