Οι ΗΠΑ κατηγορούν (και) τη Fiat Chrysler για «παιχνίδια» με εκπομπές αερίων

Κατηγορίες σε βάρος της Fiat Chrysler ότι παραποίησε το λογισμικό χιλιάδων ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων της ώστε να εμφανίζουν χαμηλότερο επίπεδο εκπομπών αερίων απέδωσαν οι Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, στον απόηχο του παρόμοιου σκανδάλου με τη γερμανική Volkswagen.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, η αυτοκινητοβιομηχανία δεν αποκάλυψε εκπομπές επικίνδυνων ρύπων από τους κινητήρες οχημάτων Jeep Grand Cherokee και Dodge Ram 1500.

Το πρόβλημα, έως τώρα, εντοπίζεται σε περίπου 104.000 αυτοκίνητα που παράχθηκαν το 2014, το 2015 και το 2016 και πωλήθηκαν στην αγορά των ΗΠΑ.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων σε βάρος της Fiat Chrysler προκάλεσε «βουτιά» πάνω από 15% της μετοχής της Fiat στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Στις δηλώσεις της, το αρμόδιο στέλεχος της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος Σίνθια Γκάιλς απέφυγε να πει ότι το λογισμικό της Fiat Chrysler αποσκοπεί δόλια στην απόκρυψη εκπομπών αερίων. Τόνισε ωστόσο ότι η μη αποκάλυψη του εν λόγω υλικού συνιστά «σοβαρή παράβαση» του νόμου και μπορεί να οδηγήσει σε ρύπανση του «αέρα που αναπνέουμε».

Σε ανακοίνωσή της, η Fiar Chrysler δηλώνει απογοητευμένη με τις κατηγορίες εναντίον της και υποστηρίζει πως το λογισμικό που χρησιμοποιεί δεν είναι παράνομο, ούτε αποσκοπεί στην παραποίηση των στοιχείων για εκπομπές αερίων.

Σημειώνει πως προσβλέπει σε επαφές με την Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος και την κυβέρνηση Τραμπ ώστε να εξηγήσει τις θέσεις της.
Πηγή: skai.gr