«Αμέσως θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το τείχος, και το Μεξικό θα πληρώσει»

Οι διαπραγματεύσεις για την κατασκευή αντι-μεταναστευτικού τείχους στα σύνορα με το Μεξικό θα αρχίσουν «αμέσως» μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας μάλιστα εκ νέου βέβαιος πως οι Μεξικανοί θα αποζημιώσουν την Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται πως το Μεξικό έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να πληρώσει τίποτα για το τείχος.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη νίκη του στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο κ. Τραμπ επανέλαβε τις απειλές του για επιβολή βαριών δασμών σε επιχειρήσεις που επενδύουν στο φθηνό εργατικό δυναμικό του Μεξικού και μετά εξάγουν δωρεάν στις ΗΠΑ.

Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Τραμπ έχει απειλήσει σειρά μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών με δασμούς στα σύνορα εάν επιμείνουν στις επενδύσεις τους στο Μεξικό, στοχεύοντας συγκεκριμένα την General Motors και την Toyota. Εν μέσω απειλών η Ford ανακοίνωσε πως ακυρώνει επένδυση 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέο εργοστάσιο στο Μεξικό.

Ο κ. Τραμπ υποστήριξε δε πως η κυβέρνησή του θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι ως πρόεδρος θα είναι ο «μεγαλύτερος δημιουργός θέσεων που έχει πλάσει ποτέ ο θεός».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μεταρρύθμιση Υγείας του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το αποκαλούμενο Obamacare, σχολιάζοντας ότι θα αντικατασταθεί με νέο σύστημα πολύ γρήγορα.
Πηγή: skai.gr