Κυπριακό: Επιβεβαίωσε την παρουσία του στη Γενεύη ο Μπόρις Τζόνσον

Την παρουσία του στη Γενεύη για τη διάσκεψη για την Κύπρο επιβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη Βουλή των Κοινοτήτων το μεσημέρι της Τρίτης, ο κ. Τζόνσον παρενέβη για να επιβεβαιώσει μονολεκτικά ότι θα ταξιδέψει στη Γενεύη.

Ο βουλευτής των Εργατικών και πρώην Υπουργός Ευρώπης Κρις Μπράιαντ σχολίασε ότι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη θα εξακολουθεί να μην υπάρχει μακροπρόθεσμη δικαιοσύνη για όλους τους Κύπριους.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Έλγουντ που ανέλαβε να απαντήσει στο σχόλιο του κ. Μπράιαντ συνεχάρη τους δύο ηγέτες στην Κύπρο για την πρόοδο που έχουν επιτύχει.

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα παρευρεθεί στη Γενεύη για να προσπαθήσει να προωθήσει τις «μνημειώδεις» συνομιλίες, ώστε να παράσχουν επιτέλους τη σημαντική λύση του Κυπριακού.

Την παρουσία του στη Γενεύη ανήγγειλε χθες μέσω Twitter και ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη παρουσία της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στη διάσκεψη για την Κύπρο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο ΣΚΑΪ ότι η Βρετανία «περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν οι συνομιλίες», προσθέτοντας ότι η παρουσία όλων των ηγετών των εγγυητριών δυνάμεων θα ήταν «καλή» εξέλιξη.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ξεχωριστή ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για τις κατηγορίες σε βάρος της τουρκικής κυβέρνησης σε σχέση με την αντίδρασή της μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, ο κ. Τζόνσον είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωριστεί ότι η τουρκική κυβέρνηση ήταν το θύμα μίας βίαιης απόπειρας πραξικοπήματος.

«Ήταν εντελώς λάθος νομίζω από πολλές κυβερνήσεις στην ΕΕ να καταδικάσουν άμεσα την Τουρκία για την αντίδρασή της, αντί να δουν ότι πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία. Η Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για τη συλλογική μας ασφάλεια και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τους απωθούμε σε μία γωνιά», είπε ο κ. Τζόνσον.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο