«Η Κίνα θα εκδικηθεί» αν ο Τραμπ αλλάξει στάση στην πολιτική της Ενιαίας Κίνας

«Η Κίνα θα εκδικηθεί» αν ο Ντόναλντ Τραμπ αλλάξει πολιτική στάση στο δόγμα της «μίας και Κίνας», προειδοποιούν οι Global Times, εφημερίδα που ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση, λίγες μόνο ώρες μετά την αμφιλεγόμενη επίσκεψη της προέδρου της Ταϊβάν, στο Χιούστον των ΗΠΑ.

Η Τσάι Ινγκ-βεν διανυκτέρευσε στο Χιούστον, καθ΄ οδόν προς την Κεντρική Αμερική, όπου θα επισκεφθεί την Ονδούρα, τη Νικαράγκουα, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ. Το Πεκίνο είχε ζητήσει από την Ουάσινγκτον να μην επιτρέψει στην Τσάι  καμία επίσημη συνάντηση με αξιωματούχους της Αμερικής, επικαλούμενο την πολιτική της «μίας Κίνας».

Όμως η Τσάι συναντήθηκε τελικά τόσο με τον κυβερνήτη του Τέξας, Κρεγκ Άμποτ,  όσο και με τον τεξανό Γερουσιαστή, Τεντ Κρουζ. Μάλιστα ο Άμποτ ανάρτησε και φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, με αυτόν και την Τσάι να κάθονται σε ένα τραπέζι, διακοσμημένο με τις σημαίες του Τέξας και της Ταϊβάν.

Ο Κρουζ αποκάλυψε πως μέλη του Κογκρέσου, έλαβαν γράμμα από το κινεζικό προξενείο, με το οποίο τους ζητούσαν να μην συναντηθούν με την Τσάι κατά τη διάρκεια κάποιας από τις στάσεις της στην Αμερική.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας πρέπει να καταλάβει ότι, στην Αμερική, οι αποφάσεις για τις συναντήσεις μας με επισκέπτες, λαμβάνονται από μας», σχολιάζει ο Κρουζ σε ανακοίνωσή του. «Αυτό δεν αφορά στο κομμουνιστικό κόμμα αλλά τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ταϊβάν, έναν σύμμαχο που είμαστε νομικά υποχρεωμένοι να υπερασπιζόμαστε».

Ο σεβασμός της αρχής της «μίας Κίνας» δεν είναι κάποιο καπρίτσιο της χώρας προς τους Αμερικανούς προέδρους αλλά υποχρέωση για την διατήρηση των δεσμών Κίνας – ΗΠΑ και δείγμα σεβασμού στην υφιστάμενη τάξη στην Ασία και τον Ειρηνικό, σημειώνουν οι Global Times, στο κύριο άρθρο της Κυριακής.

Τον περασμένο μήνα, η Κίνα είχε αντιδράσει όταν ο Τραμπ αποδέχτηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα από την Τσάι για την εκλογή του, εγείροντας ερωτηματικά για τη μελλοντική στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ταϊβάν.

«Αν ο Τραμπ ‘παραβεί’ την πολιτική της μίας Κίνας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Λαός της Κίνας θα απαιτήσει από την κυβέρνησή του να πάρει εκδίκηση. Δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις σε αυτό», υπογραμμίζουν οι Global Times.

Ο Τραμπ είχε δεσμευτεί πως δεν θα συναντήσει κανέναν ξένο ηγέτη πριν καθίσει στο Οβάλ Γραφείο, αλλά άφησε ανοικτή την πιθανότητα να συναντήσει την Τσάι, μετά την ορκωμοσία του.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας