Κλείσιμο

Τριακόσιους πεζοναύτες στέλνουν οι ΗΠΑ στη μάχη κατά των Ταλιμπάν

Δύναμη περίπου 300 πεζοναυτών στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ταραχώδη επαρχία Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, ώστε να εκπαιδεύσουν και να συμβουλεύσουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στις μάχες τους κατά των Ταλιμπάν.

Ο επικεφαλής της μονάδας των αμερικανών πεζοναυτών δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι άνδρες του αντιλαμβάνονται την 9μηνη αποστολή τους ως «υψηλού κινδύνου», και ούτε κατά διάνοια δεν πιστεύουν ότι πρόκειται για τοποθέτηση που δεν θα ενέχει συγκρούσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για την πρώτη αποστολή πεζοναυτών στη Χελμάντ από το 2014, όταν και αποσύρθηκε μεγάλο μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων που υπηρετούσε στη Αφγανιστάν. Έκτοτε, οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας δίνουν σκληρή μάχη για να αντιμετωπίσουν την επέκταση των Ταλιμπάν.

Σε γραπτή δήλωση που εστάλη σε δημοσιογράφους, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν υποστήριξε πως η αποστολή των πεζοναυτών αποσκοπεί απλώς στο να ενισχύσει το ηθικό των καταπονημένων αφγανικών δυνάμεων, με την ελπίδα ότι θα αντέξουν έως την άνοιξη.

Η Χελμάντ αποδείχτηκε η πλέον επικίνδυνη και αιματηρή επαρχία για την πολυεθνική NATOϊκή δύναμη που επενέβη στο Αφγανιστάν το 2001. Περισσότεροι από 1.000 ένστολοι έπεσαν νεκροί εκεί.
Πηγή: skai.gr