Γκάμπριελ: Με τη λιτότητα, η διάλυση της ΕΕ δεν είναι πλέον αδιανόητη

Η επιμονή της Γερμανίας στη δημοσιονομική λιτότητα έχει φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σημείο όπου η αποσύνθεσή της δεν είναι πλέον αδιανόητη, δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Με τη Γερμανία να πλησιάζει την τελική ευθεία πριν τις εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου, ο κ. Γκάμπριελ άφησε αιχμές κατά της στρατηγικής που έχει ακολουθήσει η Χριστιανοδημοκράτης καγκελάριος Μέρκελ, τονίζοντας ότι η άσκηση δημοσιονομικών πιέσεων σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχει και πολιτικό κόστος.

«Κάποτε ρώτησα την καγκελάριο τι θα ήταν πιο επιζήμιο για τη Γερμανία: Να επιτραπεί στη Γαλλία να έχει μισή ποσοστιαία μονάδα μεγαλύτερο έλλειμμα ή η Μαρίν Λεπέν να γίνει πρόεδρος», είπε ο κ. Γκάμπριελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel. «Έως σήμερα ακόμα μου χρωστά μία απάντηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ο κ. Γκάμπριελ είναι πλέον το φαβορί για να είναι ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD στις εκλογές.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι θα κερδίσει ψήφους υποστηρίζοντας μείωση της δημοσιονομικής αυστηρότητας ή προσφέροντας μεγαλύτερη γερμανική βοήθεια σε άλλα μέλη της ευρωζώνης, ο κ. Γκάμπριελ παραδέχτηκε ότι αυτό δεν είναι μήνυμα που βρίσκει απήχηση στους γερμανούς ψηφοφόρους.

«Ξέρω όμως επίσης για την κατάσταση της Ε.Ε. Ότι δεν είναι πλέον αδιανόητο να διαλυθεί», προσέθεσε με νόημα.
Πηγή: skai.gr