Μεγάλης κλίμακας επίθεση φαίνεται πως ετοίμαζαν οι τρομοκράτες στη Σμύρνη (video)

Μεγάλης κλίμακας επίθεση φαίνεται πως ετοίμαζαν οι τρομοκράτες που χτύπησαν το μεσημέρι έξω από το κεντρικό δικαστικό μέγαρο της Σμύρνης, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Βεϊσί Κανάκ.

Από τη βομβιστική και ένοπλη επίθεση έχασαν τη ζωή τους ένας αστυνομικός κι ένας δικαστικός υπάλληλος, ενώ ακόμα επτά άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε ο νομάρχης της Σμύρνης. Νεκροί από αστυνομικά πυρά έπεσαν επίσης δύο τρομοκράτες, ενώ ένας ακόμα ύποπτος πιστεύεται ότι διέφυγε και αναζητείται.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κανάκ, ο βαρύς οπλισμός που βρέθηκε στο σημείο καταδεικνύει ότι οι δράστες σχεδίαζαν πολύ μεγαλύτερο χτύπημα, καθώς στην κατοχή των νεκρών τρομοκρατών βρέθηκαν δύο αυτόματα καλάνικοφ, οκτώ χειροβομβίδες και ένας εκτοξευτήρας βομβίδων.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το μακελειό θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερο όμως το αυτοκίνητο-βόμβα κίνησε την προσοχή του αστυνομικού που σκοτώθηκε. Πλησίασε για να το ελέγξει και τότε σημειώθηκε η έκρηξη.

Μάλιστα, κοντά στο σημείο της έκρηξης εντοπίστηκε και δεύτερο παγιδευμένο αυτοκίνητο, το οποίο εξουδετερώθηκε.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας της Σμύρνης δήλωσε πως τα πρώτα ευρήματα δείχνουν πως υπεύθυνο για την επίθεση είναι το κουρδικό PKK. Έως τώρα πάντως δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης.

Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων και των τραυματιών, δήλωσε στον ΣΚΑΪ η πρόξενος της χώρας μας στη Σμύρνη, Αγρυρώ Παπούλια.





REUTERS/Tuncay Dersinlioglu

Η Τουρκία έχει γίνει στόχος δεκάδων τρομοκρατικών επιθέσεων την τελευταία διετία από αυτονομιστές κούρδους αντάρτες και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς ένας ένοπλος εισέβαλε σε δημοφιλές κέντρο νυχτερινής διασκέδασης και «γάζωσε» τους θαμώνες που γιόρταζαν την αλλαγή του έτους, προκαλώντας τον θάνατο 39 ανθρώπων.

Ο δράστης διαφεύγει τη σύλληψη. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Πηγή: skai.gr