Κλείσιμο

Ισραήλ: 2 συλλήψεις για υποκίνηση βίας εις βάρος δικαστών

Δύο άτομα συνελήφθησαν, στο Ισραήλ, για υποκίνηση βίας μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, κατά των τριών στρατιωτικών δικαστών που καταδίκασαν, χθες, έναν Ισραηλινό στρατιώτη για ανθρωποκτονία, αφού πυροβόλησε και σκότωσε έναν τραυματισμένο Παλαιστίνιο δράστη επίθεσης.

Στρατοδικείο έκρινε χθες Τετάρτη τον λοχία Ελόρ Αζαρία ένοχο για την ανθρωποκτονία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ενός Παλαιστίνιου δράστη επίθεσης, ενώ αυτός ο τελευταίος κειτόταν τραυματισμένος στο έδαφος. Υποστηρικτές του 20χρονου στρατιώτη έχουν δημιουργήσει σελίδες στον ιστότοπο Facebook μέσω των οποίων καλούν τον πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν να του δώσει χάρη, κάτι που έχει ζητήσει και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η υπόθεση έχει διχάσει το Ισραήλ. Από χθες έχει οριστεί ασφάλεια για να συνοδεύει τους δικαστές, αφού αρκετές εκατοντάδες ακροδεξιοί υποστηρικτές του Αζαρία συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από τη στρατιωτική βάση του Τελ Αβίβ την ώρα την ανάγνωσης της απόφασης.

Ο Μίκι Ρόζενφελντ εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ένας άνδρας συνελήφθη στην Ιερουσαλήμ και μια γυναίκα στη Κίριατ Γκατ, τα σχόλια των οποίων στο Facebook αποτελούν «υποκίνηση σε βία» κατά των δικαστών.

Δέκα μήνες νωρίτερα ο Αζαρία ήταν στρατιωτικός γιατρός και υπηρετούσε στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, όταν δύο Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με μαχαίρι και τραυμάτισαν έναν συνάδελφό του στρατιώτη.

Ένας από τους δράστες σκοτώθηκε αμέσως από τον στρατό. Ο άλλος, ο Αμπντ Ελφατάχ Ασαρίφ 21 ετών, τραυματίστηκε και κειτόταν στο έδαφος ανίκανος να βλάψει οποιονδήποτε όταν, τουλάχιστον 10 λεπτά μετά την επίθεση, ο Αζαρία τον πυροβόλησε στο κεφάλι.

Ο πυροβολισμός του Παλαιστινίου βιντεοσκοπήθηκε από έναν Παλαιστίνιο ακτιβιστή υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων και το βίντεο διανεμήθηκε σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς, γεγονός που εξασφάλισε διεθνή προσοχή στο επεισόδιο.

«Του αξίζει να πεθάνει», φέρεται να είπε ο Αζάρια σε έναν άλλον στρατιώτη, αμέσως αφού πυροβόλησε θανάσιμα τον Παλαιστίνιο. Τώρα, ο Αζάρια, κινδυνεύει να καταδικαστεί ως και σε 20 χρόνια κάθειρξη, αν και οι ειδικοί αναμένουν ότι η ποινή του θα είναι πολύ πιο επιεικής. Η ποινή του λοχία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε χθες από το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2, το 67% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της χορήγησης χάρης στον Αζαρία.
Πηγή: skai.gr