Αναστασιάδης: Απαραίτητη μια «ακτίνα συμφωνίας» στο εδαφικό

Μόνο εφόσον οι δύο πλευρές βρεθούν σε «ακτίνα συμφωνίας» στο εδαφικό μετά την ανταλλαγή χαρτών θα πραγματοποιηθεί η διεθνής διάσκεψη στη Γενεύη για την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας μετά το πέρας της σημερινής συνάντησής του με το Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη επαναβεβαιώθηκε η κατάθεση χαρτών στις 11 Ιανουαρίου και, εφόσον ελεγχθούν και επιβεβαιωθεί ότι αυτοί κινούνται εντός του πλαισίου σημείων που έχει συμφωνηθεί, τότε θα υποβληθούν στον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν θα καταγραφούν σε δύο στήλες και θα συζητηθούν με διασταυρούμενη διαπραγμάτευση, μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

«Έχουμε συμφωνήσει ότι ο γενικός γραμματέας θα ενημερώσει περί της διάσκεψης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και θα προσκαλέσει την ΕΕ να παραβρίσκεται», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Σε ερώτηση αν τα πέντε μόνιμα μέλη θα παραβρίσκονται ή θα ενημερωθούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «όχι μόνο τα 5, αλλά και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορούν να παρίστανται, όπως επίσης, όπως έχω αναφέρει, ο γγ θα προσκαλέσει την ΕΕ να είναι παρούσα».

Πρόσθεσε τέλος ότι στη Διάσκεψη θα συμμετέχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία, καθώς και η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Πηγές Μαξίμου: Θα παραμείνουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για όσο χρειαστεί

Την ίδια ώρα, πηγές του Μαξίμου, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να παραστεί στη διάσκεψη της Γενεύης, υποβαθμίζοντάς την, ανέφεραν: «θα παραμείνουμε σταθερά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την πτυχή της ασφάλειας των εγγυήσεων, στην οποία εμπλεκόμαστε, για όσο χρόνο χρειαστεί».

Για την πιθανότητα συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι μένει να διαπιστωθεί αν οι διαβουλεύσεις θα οδηγήσουν στην πραγματοποίησή της.

Πηγή: skai.gr