Κων/πολη: 39 νεκροί στο μακελειό - Ανθρωποκυνηγητό για τον ή τους δράστες

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο Reina της Κωνσταντινούπολης όπου τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσα στον αριθμό των νεκρών οι 15 είναι αλλοδαποί ενώ 4 από τις 69 τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες των αρχών, δεν υπάρχουν έλληνες υπήκοοι μεταξύ των νεκρών, όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των νεκρών. 

Πολίτες από τη Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, το Λίβανο, αλλά και τη Λιβύη, είναι μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης σύμφωνα με την υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο ένοπλος μπήκε πυροβολώντας στο νυκτερινό κέντρο Reina γύρω στη 1:15 π.μ. (00:15 ώρα Ελλάδας), λίγο περισσότερο από μία ώρα αφότου είχε μπει το Νέο Έτος, σκοτώνοντας κατά την είσοδό του έναν αστυνομικό κι έναν πολίτη πριν ανοίξει πυρ στα τυφλά μέσα στην ντισκοτέκ.

Η επίθεση χαρακτηρίζεται από τους αξιωματούχους «τρομοκρατική ενέργεια» αν και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης μέχρι στιγμής. 

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν δήλωσε πως ο δράστης χρησιμοποίησε ένα «όπλο μεγάλου βεληνεκούς» για να ανοιξει «με αγριότητα» πυρ εναντίον των ανθρώπων, αναφερόμενος προφανώς σε κάποιο είδος επιθετικού τουφεκιού.

«Οι έρευνες για να βρεθεί ο τρομοκράτης συνεχίζονται. Ελπίζω ότι θα συλληφθεί σύντομα», είπε ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών. Νωρίτερα η βρετανική εφημερίδα Guardian έγραψε στην ηλεκτρονική της έκδοση πως ο δράστης της επίθεσης είναι νεκρός, γεγονός που ίσως επιβεβαιώνει τα λεγόμενα μαρτύρων ότι οι δράστες ήταν πολλοί. 

Το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε πως αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν τον δράστη που ήταν ντυμένος Άγιος Βασίλης, να κραυγάζει κάτι στα αραβικά ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή μέσα στο νυχτερινό κέντρο την ώρα της επίθεσης, βρίσκονταν 700 ως 800 άνθρωποι.

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, πολλοί θαμώνες του νυχτερινού κέντρου έπεσαν στον Βόσπορο, για να σωθούν από τα πυρά του δράστη της επίθεσης.Την ώρα της επίθεσης διεξάγονταν οι επίσημοι εορτασμοί για την έλευση της νέας χρονιάς, πλάι στον Βόσπορο.

Το νυκτερινό κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση είναι ένα από τα διασημότερα της Κωνσταντινούπολης, ιδιαίτερα δημοφιλές τόσο μεταξύ των ντόπιων όσο και μεταξύ των ξένων και βρίσκεται πάνω στα στενά του Βοσπόρου, στην κοσμοπολίτικη συνοικία Ορτακιόι, μια συνοικία στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης στην οποία υπάρχουν πολλά νυκτερινά κέντρα, εστιατόρια και αίθουσες τέχνης. 

«Διασκεδάζαμε. Ξαφνικά άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν. Ο σύζυγός μου είπε, μην φοβάσαι, και με κάλυψε με το σώμα του. Άνθρωποι έτρεχαν από πάνω μου. Ο σύζυγός μου τραυματίσθηκε σε τρία σημεία», είπε στην εφημερίδα η θαμώνας του νυκτερινού κέντρου Σινέμ Ουγιανίκ.

«Κατάφερα να σπρώξω και να βγω έξω, ήταν τρομερό», είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι είδε ανθρώπους βουτηγμένους στο αίμα και ότι της φάνηκε πως οι ένοπλοι ήταν τουλάχιστον δύο.

«Δεν είδα ποιος πυροβολούσε, αλλά άκουσα τους πυροβολισμούς και άνθρωποι έτρεχαν να φύγουν. Η αστυνομία έφθασε γρήγορα», έγραψε στο Twitter ο Σεφά Μποϊντάς, ένας τούρκος ποδοσφαιριστής. «Η κοπέλα μου φορούσε ψηλά τακούνια. Τη σήκωσα και τη μετέφερα στην πλάτη μου, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο ιδιοκτήτης της Reina, ο Μεχμέτ Κοτσαρσλάν, είπε πως τις 10 τελευταίες ημέρες είχαν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας, καθώς πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών έκαναν λόγο για ενδεχόμενη επίθεση.

Η επίθεση συγκλόνισε και πάλι την Τουρκία σε μια περίοδο που η χώρα προσπαθεί να αναλάβει δυνάμεις έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο και σειρά πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων σε πόλεις μεταξύ των οποίων η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, μερικές από τις οποίες αποδόθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος ενώ κούρδοι μαχητές ανέλαβαν την ευθύνη άλλων.

Πηγή: skai.gr