Συρία: Τηρείται για την ώρα η εκεχειρία, μετά τη σποραδική παραβίασή της

Η συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης και των ανταρτών, που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, τηρήθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Ωστόσο, σημειώθηκαν μεμονωμένες συγκρούσεις και ανταλλαγές πυροβολισμών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η εκεχειρία παραβιάστηκε αμέσως μετά την έναρξή της, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές αντάλλαξαν πυρά στα βορειοδυτικά της χώρας. Ωστόσο, το Παρατηρητήριο αναφέρει ότι ώρες μετά τις συγκρούσεις αυτές “επικρατεί ηρεμία”.

Εκπρόσωπος των ανταρτών της οργάνωσης Τζάις αλ-Νασρ δήλωσε ότι σημειώθηκαν “πυροβολισμοί στη διάρκεια της νύχτας, αλλά σήμερα έχουν σταματήσει και τώρα η κατάσταση είναι καλή”.

Ως εγγυήτριες δυνάμεις για την εφαρμογή της εκεχειρίας ανέλαβαν η Τουρκία και η Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κύριος σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε την εκεχειρία χθες μετά από την προετοιμασία της συμφωνίας με την Τουρκία, έναν μακροχρόνιο σύμμαχο της συριακής αντιπολίτευσης.

Όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η συμφωνία έχει υπογραφεί από μια σειρά ομάδων ανταρτών. Αρκετοί αρχηγοί ομάδων αναγνώρισαν τη συμφωνία, ενώ ο εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, μια ανεπίσημη συμμαχία ανταρτικών ομάδων, είπε ότι θα σεβαστεί την εκεχειρία.

Η εκεχειρία είναι η πρώτη που επιτυγχάνεται χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ ή των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο προηγούμενες, που επιτεύχθηκαν με την μεσολάβηση των ψυχροπολεμικών εχθρών Ουάσιγκτον και Μόσχας, μπήκαν σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο και Σεπτέμβριο αντίστοιχα, αλλά κατέρρευσαν μέσα σε εβδομάδες καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη για παραβιάσεις.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ