Γερμανικός Τύπος: Η Αθήνα μπορεί τώρα να ελπίζει στην ελάφρυνση χρέους

Με λακωνικό τρόπο τα γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζουν την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς του θεσμούς, τονίζοντας πως η τήρηση του μνημονίου ανοίγει τον δρόμο για ελάφρυνση του χρέους.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt γράφει ότι «τα νέα για την Ελλάδα είναι καλά: υπάρχουν πιθανότητες για ελάφρυνση χρέους», σε αντίθεση με την Ιταλία, όπου η αρνητική εικόνα που συνεχίζει να καταγράφει η μεγάλη τράπεζα Μοnte dei Paschi, εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία για την πορεία της ιταλικής οικονομίας.

Η Bild, επικαλούμενη τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου dpa, αναφορικά με την χρηματιστηριακή απόδοση των γερμανικών ομολόγων την πρώτη ημέρα λειτουργίας των διεθνών χρηματαγορών μετά τις διακοπές Χριστουγέννων, αναφέρει: «Οι τιμές των γερμανικών ομολόγων κινήθηκαν σε θετικά επίπεδα την Τρίτη συνεχίζοντας την  κερδοφόρα πορεία που είχε καταγραφεί πριν τα Χριστούγεννα. Αισθητή μείωση καταγράφηκε στα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Μετά τους διαξιφισμούς για το δώρο Χριστουγέννων προς τους συνταξιούχους, η Αθήνα μπορεί τώρα μόνο να ελπίζει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ο δρόμος για την ενεργοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM είναι πλέον ανοιχτός, όπως δήλωσε μέσω Twitter το Σάββατο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε στο μεταξύ επιβεβαιώσει με επιστολή την επιθυμία του να τηρήσει τις πρότερες συμφωνίες».

Η αυστριακή Wiener Zeitung υπενθυμίζει ότι η ελληνική κρίση, τουλάχιστον αν τη δει κανείς από κοινωνική και ανθρωπιστική της σκοπιά, δεν έχει παρέλθει. Σύμφωνα με την εφημερίδα, συμβαίνει το αντίθετο, καθώς η κατάσταση, ιδίως στην πρωτεύουσα, έχει επιδεινωθεί. Η εφημερίδα της Βιέννης εστιάζει στην προσωπική ιστορία της Έρβιν Σρουμπφ, μιας 53χρονης εθελόντριας από τη μικρή αυστριακή πόλη Ζέεκιρχεν αμ Βάλερζεε. Η Έρβιν  Σρουμπφ δραστηριοποιείται εθελοντικά στην Ελλάδα  αδιάλειπτα από το 2012, βοηθώντας ανέργους, αρρώστους, μητέρες και παιδιά.

Αφορμή για να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα ήταν ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ με σοκαριστικές εικόνες από το γενικό νοσοκομείο «Ελπίς» στην Αθήνα της κρίσης του 2012. «Σκέφτηκα… Πώς είναι δυνατόν; Δεν μπορεί να συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις στην Ευρώπη του 21ου αιώνα». Έκτοτε έχει ιδρύσει τη δική της οργάνωση 40 εθελοντών, ονόματι «Griechenlandhilfe» (Βοήθεια προς την Ελλάδα), μέλη της οποίας φτάνουν κάθε τόσο οδικώς στο κέντρο της Αθήνας, προσφέροντας κυρίως ιατροφαρμακευτική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

Πηγή: skai.gr